<b><i>Αυτό πήραν και... πολύ τους ήταν...</b></i>
Αυτό πήραν και... πολύ τους ήταν...

Τα δημοσιεύματα περί αύξησης των καταγγελιών για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

 

Όπως σημειώνει, «μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη της υποχρέωσης καταβολής του δώρου, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ -δηλαδή στον μόνο κρατικό φορέα που διαθέτει αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία και όπου μόνο εκεί γίνονται επίσημα οι καταγγελίες των εργαζομένων- για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων έχουν γίνει 866 καταγγελίες που αφορούν 142 επιχειρήσεις και ήδη για 17 εργοδότες έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου».

Πέρυσι για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, είχαν γίνει συνολικά 7.294 καταγγελίες, που αφορούσαν 1.450 επιχειρήσεις.

Να, λοιπόν, μια περίπτωση που οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα, ή, αν θέλετε, να καλύψεις την αλήθεια. Μόλις χθες το salonicanews.com έγραφε, επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΘ στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, ότι οι καταγγελίες ήταν λιγότερες από άλλη χρονιά. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, όμως, Παν. Τσαραμπουλίδης, στην ίδια μίνι συνέντευξη, έλεγε και το πώς είναι δυνατό οι καταγγελίες να είναι λιγότερες:

«Εφέτος η τελευταία ημέρα καταβολής του δώρου, ήταν Σάββατο. Οι εργοδότες, δια της διολισθήσεως, αποφάσισαν να καταβάλουν το δώρο την πρώτη εργάσιμη, δηλαδή την Δευτέρα. Έτσι, μόνον την Τρίτη (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι παραβάσεις της νομοθεσίας, όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων, θα είναι περισσότερες, ή λιγότερες από άλλη φορά».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΚΘ δεν ήταν αισιόδοξος. «Μπροστά στο φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, οι εργαζόμενοι, περισσότερο από άλλες χρονιές, δέχονται να υπογράψουν πως εισέπραξαν το δώρο Χριστουγέννων κι ας έχουν πάρει έναντι, ας μην έχουν πάρει τίποτα», έλεγε.

Ένας τρίτος λόγος, για τον οποίο οι καταγγελίες δεν είναι πολλές, είναι οι αντίδραση της Δικαιοσύνης. Όπως ο ίδιος ο ΣΕΠΕ παραδέχεται, οι καταγγελίες αφορούν 142 επιχειρήσεις κι εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία (δηλαδή η νόμιμη διαδικασία) μόλις για 17 από αυτές!

Να, λοιπόν, πώς οι αριθμοί καλύπτουν την πραγματικότητα, που είναι μία: Οι εργαζόμενοι βιώνουν εργασιακό Μεσαίωνα. Είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα. Τελεία και παύλα.

Δ.Ι.Ασ.

Διαβάστε ακόμη:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων προσφέρει… Ι.Χ. αντί δώρου στους εργαζόμενους!
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ Προσφέρουν δώρο Χριστουγέννων σε… είδος στους υπαλλήλους τους