tsizek_xristianopoulos_pentzikis_01

Έφυγε σήμερα το πρωί, από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Κάρολος Τσίζεκ(αριστερά στη φωτογραφία), εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής της Θεσσαλονίκης.

Μαζί με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο(στο κέντρο της φωτογραφίας) ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση του περιοδικού "Διαγώνιος", από το 1958 έως το 1983, καθώς και για τις εκδόσεις του ίδιου εκδοτικού οίκου.

Γνωστός κυρίως ως ζωγράφος, πρωτοπόρος γραφίστας, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων και συνοδοιπόρος των Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη(δεξιά στη φωτογραφία) και Ντίνου Χριστιανόπουλου, είχε επίσης γράψει αισθαντικά ποιήματα αλλά και πεζά.

Γεννημένος στην ιταλική πόλη Μπρέσια, το 1922, από Τσέχους γονείς που κατάγονταν από τη νότια Βοημία κι εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1929, ο Τσίζεκ σπούδασε στο Ιταλικό Λύκειο της πόλης και αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Ως ζωγράφος πρωτοεμφανίστηκε το '44, ενώ με τις γραφικές τέχνες ασχολήθηκε από τη δεκαετία του '60.

Βαφτισμένος ορθόδοξος χριστιανός από το 1967 και πολιτογραφημένος Ελληνας από το 1981.

Το 2012 αποφάσισε να δωρίσει το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα, στις 4 παρά τέταρτο το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου.