paidikos_stathmos_agios_stylianos_20131120_01.JPG

Σειρά παρεμβάσεων λειτουργικού αλλά και θεσμικού χαρακτήρα, με στόχο τη διαμόρφωση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» σε ένα υποδειγματικό πρότυπο πολυδύναμου κέντρου

εξυπηρέτησης βρεφών, νηπίων και μητέρων, ανοικτό στις ανάγκες της κοινωνίας, παρουσίασαν ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαρία Τσιουτάνη.

Ο «Άγιος Στυλιανός» είναι το μοναδικό δημοτικό Ίδρυμα της πόλης το οποίο σήμερα ως βρεφοκομείο φιλοξενεί σε 24ωρη βάση 29 βρέφη, ενώ στις εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού του σταθμού εξυπηρετούνται συνολικά 128 παιδιά -25 βρέφη και 103 νήπια. Στόχος του ιδρύματος, μέσα στο 2014, είναι η αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

paidikos_stathmos_agios_stylianos_20131120_02.JPG

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «σήμερα, 14 ανάδοχες οικογένειες φροντίζουν ένα παιδί, με την οικονομική υποστήριξη και τη συνεργασία του ιδρύματος. Από το 2014, με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης ανάδοχων οικογενειών, θα τεθεί σε λειτουργία Δίκτυο Ανάδοχων Οικογενειών, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ιδρύματος». Επίσης, σημαντικό βήμα στην παροχή στήριξης σε νέες μητέρες –κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες- γίνεται με την έναρξη Συμβουλευτικού Σταθμού επίτοκης και λεχώνας. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων των θετών γονέων μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, από έξι με οκτώ μήνες σε τρεις έως τέσσερις, παρότι ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα, με το 2012 να έχουν κατατεθεί 86 αιτήσεις ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013 κατατέθηκαν ήδη 83.

Προστέθηκε ότι οι δωρεές σε χρήμα αυξήθηκαν κατά 47% το 2012 και κατά 58 % το έτος 2013 κι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος εντάχθηκε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Πρόγραμμα “Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής”) με απόλυτη επιτυχία, λαμβάνοντας το 100% των 25 θέσεων που αιτήθηκε.