apth_filosofiki_01.jpg

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος.

 

Τα μέλη της Συγκλήτου επικαλούνται την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει εξαιτίας της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκε τμήμα των διοικητικών υπαλλήλων του.

«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του».

Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, δήλωσε στο Ποντίκι: «Εμείς εξετάσαμε τα ζητήματα και τα προβλήματα που θα έχει το ΑΠΘ αν φύγουν οι 169 διοικητικοί υπάλληλοι. Έχουμε πολλά σημαντικά προβλήματα, καθώς αδυνατούμε να λειτουργήσουμε σε κάποια τμήματα, ενώ άλλα ήδη υπολειτουργούν».

Και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να προασπίσουμε και να διατηρήσουμε την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο αφού αυτός είναι ο ακαδημαϊκός ρόλος. Ουσιαστικά σήμερα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείου γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο με τέτοιες ελλείψεις».