Εγκαινιάστηκε το πρωί η ανακαινισμένη οικία όπου φέρεται ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο χώρο του σημερινού Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

 

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, παρουσία -μεταξύ άλλων- του γενικού προξένου της Τουρκίας, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών και εκπροσώπων του Δήμου.

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται, τονίζοντας: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών», είπε. Πρόσθεσε πως «η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες».

«Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα. Δεν θα πρωτοτυπήσω, ασφαλώς, αν αναφερθώ και σε έναν Έλληνα μεγάλο πολιτικό ηγέτη εκείνης της εποχής, τον Ελευθέριο Βενιζέλο» σημείωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας πως «η ύπαρξη στην Θεσσαλονίκη, την καρδιά της Μακεδονίας, ενός Μουσείου για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ανοιχτού σε όλο το κοινό, είναι σήμερα δυνατή και για λόγους που σχετίζονται με το όραμα των δύο αυτών ηγετών».

«Ελπίζω το Μουσείο, μετά τις εργασίες ανακαίνισης που έχουν γίνει σε ένα ιστορικό κτίριο, να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για την καλύτερη κατανόηση της περιοχής των Βαλκανίων και της μακράς ιστορικής της διαδρομής» κατέληξε ο κ. Γεροντόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κέρινος Κεμάλ Ατατούρκ περιμένει, μετά της Παναγίας, Τούρκους τουρίστες…