Θρίλερ, το βράδυ που πέρασε, στη Θάσο. «Μπορεί να χάναμε πυροσβέστες τα ξημερώματα» δηλώνει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξιστόρησε, «μία ομάδα 17 πυροσβεστών με δύο οχήματα εγκλωβίστηκε στο πύρινο μέτωπο της Μαρλούς πάνω από το χωριό της Καλλιράχης, εκεί όπου δινόταν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά στο χωριό. Στήθηκε όμως ολόκληρη επιχείρηση κι έτσι οι πυροσβέστες απεγκλωβίστηκαν».

Απειλήθηκαν οικισμοί

Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα ήταν ολονύκτια και πολυμέτωπη. Μάλιστα, διεκόπη η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο του νησιού για λόγους ασφαλείας και κινούνταν μόνον οχήματα της Πυροσβεστικής και τα υδροφόρα του δήμου. 

Απειλήθηκαν άμεσα κατοικίες στους οικισμούς του ΑΪ Γιώργη και της Λαγκάδας, αλλά γλιτώσαμε τα χειρότερα χάρη στην προσπάθεια των πυροσβεστών, των υπαλλήλων των δήμων, των εθελοντών και των αστυνομικών που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.

Δυνατοί άνεμοι σαρώνουν το νησί

Αυτή την ώρα, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, σε πολλά μέτωπα και διαφορετικές κατευθύνσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κι αλλάζουν συνεχώς. Οι φλόγες «καταπίνουν» από χθες το μεσημέρι το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο. Είναι το ίδιο δάσος που είχε καεί το 1989 και είχε αναδασωθεί…

Τα ξημερώματα η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ζήτησε δυναμική ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, δύο τύπου Πετζετέλ, δύο ελικόπτερα τύπου Σικνούκ και ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον που έφτασε, για να συνδράμει τις προσπάθειες, από τη Σκύρο.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπόρου τμήματος της πυροσβεστικής.

Από χθες συνδράμει στο νησί και ο στρατός με σημαντικές δυνάμεις. Στο σημείο βρίσκονται δύο ομάδες από το Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και δύο από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα Λόχου Εκτάκτων Αναγκών, ενώ τέσσερις μπουλντόζες του στρατού κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

Δεκάδες είναι τα μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών που έχουν επιτάξει οι συντονιστές της επιχείρησης για να ανακόψουν την φωτιά.

Εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που από την πρώτη ώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνδράμουν στην δασοπυρόσβεση.

Στη μάχη με τη φωτιά και οι αστυνομικοί, που ρυθμίζουν την κυκλοφορία όπου χρειάζεται και δίνουν πληροφορίες για μικροεστίες.

Μιλούν για εμπρησμό

Τα πρώτα ευρήματα και ο αξιόπιστες μαρτυρίες δείχνουν εμπρησμό στη Θάσο. Πυροσβεστική και αστυνομία συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν τους υπαίτιους της καταστροφής.

Διαβάστε ακόμη:

ΘΑΣΟΣ Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά
ΘΑΣΟΣ Μαίνεται πυρκαγιά στην Καλλιράχη