Καλά κρατεί η κόντρα, μεταξύ πρώην εργαζομένων και ιδιοκτησίας του καφέ “Καφεναί” στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων, μέσω ανακοινώσεων, η εργοδοσία εξέδωσε –με τη σειρά της- ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για λασπολογίες και συκοφαντίες.

Σύμφωνα με την εργοδοσία του “Καφεναί”, οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο καφέ, ήταν πάρα πολύ καλές. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στο “κάτεργο” ΚΑΦΕΝΑΙ δεν έχει μαύρη εργασία! Στο “κάτεργο” ΚΑΦΕΝΑΙ δεν έχει ούτε ένα λεπτό υπερωρίας. Το "κάτεργο" του ΚΑΦΕΝΑΙ έδινε το δικαίωμα στους εργαζομένους του να δηλώνουν ποιες μέρες θέλουν να εργαστούν και πότε να πάρουν το ρεπό τους (έβγαζαν το πρόγραμμα μόνοι τους!). Το "κάτεργο" του ΚΑΦΕΝΑΙ δεν είχε βάλει ποτέ περιοριστικούς όρους είτε στην εμφάνιση είτε στην κατανάλωση προϊόντων από τους εργαζόμενους του ή από τους φίλους τους (κεράσματα)! Το "κάτεργο" του ΚΑΦΕΝΑΙ ενώ έχει πληρώσει τον τελευταίο χρόνο 120.000€ για μισθοδοσία (εκτός το ΙΚΑ φυσικά) πως βρίσκεται ξαφνικά να χρωστά άλλα 40.000€ μόνο σε τέσσερις εργαζομένους! Γιατί οι εργαζόμενοι απαιτούν εδώ και τώρα δεδουλευμένα που αυτοί θεωρούν ότι τους χρωστά η επιχείρηση (40.000!) και δεν περιμένουν την νόμιμη εκδίκαση της καταγγελίας τους στην επιθεώρηση εργασίας; Στο "κάτεργο" οι εργαζόμενοι “εκβιαζόταν” να υπογράφουν τις αποδοχές τους, κατά τα λεγόμενα τους, γιατί λοιπόν υπάρχουν ανυπόγραφες καταστάσεις αποδοχών που αφορούν υπόλοιπα άδειας και υπόλοιπο δώρο Πάσχα; Σε αυτές δεν εκβιάστηκαν; Το ΚΑΦΕΝΑΙ είναι "κάτεργο" μόνο για τέσσερις εργαζομένους», υπογραμμίζει η ιδιοκτησία του καφέ.

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι η μηνύτρια πρώην εργαζόμενη, εργαζόταν μόνον πρωινά μετά από επιθυμία της, εργαζόμενος που δεν ήθελε την άδειά του έμεινε, με παράκλησή του, στην εργασία και πληρώθηκε και τις ημέρες αδείας και οι αμοιβές των εργαζόμενων δεν είχαν μειωθεί.

Τα χρεωστούμενα και η συγχώνευση

Ειδικά για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, αναφέρεται ότι είναι, μόλις, 6.800 ευρώ, τα οποία «θα είχαν ήδη καταβληθεί εάν η ιδιοκτήτρια δεν ξημεροβραδιαζόταν στο κρατητήριο και εάν φοβούμενη την παρακολούθηση της από διάφορα άτομα, μπορούσε να βγει από το σπίτι της»!

Όσον αφορά το θέμα της συγχώνευσης με το ουζερί “Μυρσίνη”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι υπαρκτό: «Η ΜΥΡΣΙΝΗ και το ΚΑΦΕΝΑΙ θα συγχωνευτούν. Αναπόφευκτα δεν μπορούν να διατηρηθούν 25 εργαζόμενοι, κάποιοι δυστυχώς θα πρέπει να απολυθούν και κάποιοι ήδη έχουν απολυθεί, αν αυτό είναι τρομοκρατική πράξη εναντίον τριών εργαζομένων ( ο τέταρτος εργαζόμενος ήδη έχει αποχωρήσει οικειοθελώς), τότε είμαστε τρομοκράτες όλοι - όλοι... όπως έλεγε και ο αξέχαστος Νικόλας Άσιμος. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Το ΚΑΦΕΝΑΙ δεν θα ενδώσει στις παράλογες απαιτήσεις, όπως έκανε το 2010. Το ΚΑΦΕΝΑΙ είναι ένα από τα πλέον έντιμα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, όπως και η ΜΥΡΣΙΝΗ, που στα έντεκα χρόνια λειτουργίας της δεν έχει ουδεμία εργατική η φορολογική παράβαση. Άρα δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ οι τρομοκράτες εργοδότες! Εκ του πονηρού, λοιπόν, λόγια και λάσπη είναι κατευθυνόμενα, ύποπτα και δεν αγγίζουν την πραγματικότητα, η σκοπιμότητα δε αυτών των συκοφαντικών ενεργειών θα φανεί ξεκάθαρα στο μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση της ιδιοκτησίας του γνωστού καφέ.

Η δίκη και οι ανακοινώσεις

Να σημειωθεί ότι, χθες, στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισαν δύο υπάλληλοι της επιχείρησης, κατηγορούμενοι για απείθεια (είχαν αρνηθεί να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα) και διασπορά ψευδών ειδήσεων (μέσω φυλλαδίων). Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός χρόνου με τριετή αναστολή για την απείθεια και αθωώθηκαν από τη δεύτερη κατηγορία.

Κατηγορουμένη, για μη τήρηση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, ήταν και η ιδιοκτήτρια, η οποία, όμως, αθωώθηκε.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως κάλεσμα συμπαράστασης για τους δύο εργαζόμενους, στην οποία γινόταν λόγο για «κάτεργο» και η οποία –κατά την προσφιλή τακτική- αναμεταδόθηκε αυτούσια, σε site και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν αυτή που προκάλεσε την αντίδραση της ιδιοκτησίας του καφέ. Για το λόγο αυτό, στην ανακοίνωση της ιδιοκτησίας έγινε λόγος και για την κοινωνική δράση του “Καφεναί”, όπως η στήριξη εκδηλώσεων εναλλακτικού περιεχομένου, η συμμετοχή στις απεργίες του κλάδου και η προσφορά σε κοινωνικά γεύματα και κοινωνικά ιατρεία.