Ματαιώθηκε το μοναδικό δρομολόγιο πλοίου που εξυπηρετεί τη Θεσσαλονίκη! Το πλοίο «Θεόφιλος» που εξυπηρετεί αποκλειστικά τη Λήμνο και τη Θεσσαλονίκη δε θα κάνε το ταξίδι αυτήν την Κυριακή 23 Ιουνίου και θα μείνει δεμένο στο λιμάνι ως το ερχόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου! ...»


Η ετήσια επιθεώρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία «ΝΕL LINES» κι ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, είναι πυρ και μανία!  Το ίδιο είναι και αρκετοί Βρειοελλαδίτες, που είχαν προγραμματίσει διακοπές σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, αφού πρέπει να αναβάλουν το ταξίδι τους για μια βδομάδα.

Η ματαίωση αφορά συνολικά τρία δρομολόγια (Θεσσαλονίκη- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ και επιστροφή, Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ και επιστροφή και Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Καρλόβασι- Αγ. Κήρυκο και επιστροφή). Οι επιβάτες που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για τα παραπάνω δρομολόγια είναι συνολικά 694 και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας έχουν όλοι ενημερωθεί.

Σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό(αν, φυσικά, επιζήσει του ανασχημαισμού) Κ. Μουσουρούλη, ο δήμαρχος Λήμνου υπογραμμίζει ότι «η Λήμνος έχει βρεθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έρμαιο στα συμφέροντα μίας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα επιχειρηματικά της συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τις οποίες το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι υπεύθυνο να εγγυηθεί και να επιβάλει».

Αποκομμένη η Λήμνος

Αναφέρει ότι παρά τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις, «μόλις τον προηγούμενο μήνα δόθηκε νέα παράταση ισχύος της σύμβασης ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας του συγκεκριμένου πλοίου για άλλα τρία χρόνια» και κάνει λόγο για «αντισυμβατικές ενέργειες της ΝΕΛ» που «μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει στους νησιώτες που βλέπουν μία πολιτεία να εκβιάζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να περιφρονεί με περισσή ευκολία τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός λαού που προσπαθεί να επιβιώσει».

Ο δήμαρχος Λήμνου αναφέρει ότι οι «συνεχείς βλάβες, καθυστερήσεις, ακυρώσεις των δρομολογίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου που «εξυπηρετεί» μονοπωλιακά το νησί μας, αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους της Λήμνου. Οι κάτοικοι αγανακτούν, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό εξαιτίας των ακυρώσεων των επισκεπτών, το νησί απομονώνεται».

Ο κ. Χατζηδιαμαντής καλεί τον υπουργό να κάνει κάτι, «έστω και την ύστατη ώρα», σημειώνοντας ότι «είναι θέμα επιβίωσης για τους κατοίκους της Λήμνου να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος».

Κι η Θεσσαλονίκη... πόλη β διαλογής

Την ίδια στιγμή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να δείξουν πως η Θεσσαλονίκη έχει γίνει τουριστικός προορισμός, η ιστορία με το "Θεόφιλος" δείχνει, ακριβώς, το αντίθετο: Οι Θεσσαλονικείς, για άλλη μία χρονιά, είναι καταδικασμένοι να ταξιδέψουν ως τον Πειραιά για να βρεθούν σε κάποιο νησί. Και, πλέον, αν δεν προτιμήσουν τη δημόσια συγκοινωνία, αυτό σημαίνει ότι, για το... πήγαινε - έλα στον Πειραιά πρέπει να δώσουν 42 ευρώ μόνον για διόδια! Άλλα 100 ευρώ θα χρειαστούν για βενζίνη, λες και είναι προνομιούχοι!

Έτσι, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τις φθηνές λύσεις των κοντινών ακτών, αφού οι υποσχέσεις "αρμόδιων" φορέων για ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ή... υδροπλανικές συνδέσεις έχουν πέσει στο κενό. Από τη Θεσσαλονίκη δεν μπορείς να πας με πλοίο ούτε στη Σκιάθο, που απέχει ελάχιστα! Θα πρέπει να περάσεις από τα διόδια της εθνικής, καθώς, η διαδρομή από την Πιερία, αποκλείει δρόμους χωρίς καταβολή διοδίων...

Την ίδια στιγμή, κάποιοι υποστηρίζουν ότι, το να ζητά η Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκή σύνδεση με οποιοδήποτε νησί, σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, είναι πολυτέλεια. "Αμμουλιανή και... πολύ τους είναι" θα μπορούσαν να πουν όλοι αυτοί που, εδώ και χρόνια υπόσχονται τουριστική ανάπτυξη.