eyath_1-001.jpg

Παρεμβάσεις, στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν τα μέλη της κίνησης 50 φορέων με τίτλο «Σώστε το Νερό», που στρέφεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. >>>

Σήμερα έγινε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, δια του προέδρου του σώματος, Παν. Αβραμόπουλου, δεσμεύτηκε να διενεργήσει δημοψήφισμα με σαφές ερώτημα, αν οι Θεσσαλονικείς είναι υπέρ, ή κατά, της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελος, που μίλησε για τις πρωτοβουλίες αυτές στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει επιστροφή στη δημοτικοποίηση της ύδρευσης. Έφερε το παράδειγμα του Βερολίνου, αλλά και της Βιέννης, όπου, όπως είπε, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 87% των κατοίκων ζητά να γίνει δημοτική η εταιρία υδροδότησης.

Ψηφίζουν Ιντερνετικά και σε όλη την Ευρώπη

Πρότεινε στους Θεσσαλονικείς να συνυπογράψουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που διακινείται στο Ίντερνετ με τίτλο right2water.eu, με την οποία ζητείται να συζητηθεί το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο κι έχει, ήδη, υπογραφεί από ενάμισι εκατομμύριο ευρωπαίους.

Να σημειωθεί ότι το Ιντερνετικό δημοψήφισμα δεν έχει σχέση με το θέμα της ΕΥΑΘ, ούτε με το δημοψήφισμα που θα διενεργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελο, ούτε η χώρα, ούτε η πόλη θα κερδίσουν το παραμικρό από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, καθώς όποιος την αγοράσει θα έχει κάνει απόσβεση της δαπάνης μέσα σε τέσσερα χρόνια, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να μείνουν στο ελληνικό δημόσιο, αφού η επιχείρηση είναι κερδοφόρα. «Δυστυχώς, δε θα απελευθερωθεί η αγορά, αλλά μια εταιρία θα πάρει το μονοπώλιο του νερού», πρόσθεσε.