Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ. Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με την ενεργοποίηση των τραπεζών για παροχή στήριξης στην υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια στην ενδυνάμωση της ρευστότητας της οικονομίας. >>>

Η βουλευτής τονίζει τα βήματα που έγιναν για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με μεταφορά πόρων προς την επιχειρηματικότητα, την εκταμίευση πόρων από την ΕΤΕπ μετά από μεγάλη καθυστέρηση, τις ρυθμίσεις απλοποίησης διαδικασιών, τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ που υλοποιούνται από τις τράπεζες. Επισημαίνει το κυρίαρχο ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην αξιοποίηση όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να θέσει το σοβαρό ερώτημα γιατί το τραπεζικό σύστημα καθυστερεί και δεν ανταποκρίνεται στο βασικό του ρόλο της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς τις ΜΜΕ και μάλιστα μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι η επιτυχία ή αποτυχία των προγραμμάτων ενίσχυσης των ΜΜΕ εξαρτάται εν πολλοίς από την χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής αυτών από τις τράπεζες για να ζητήσει έτσι, μεταξύ των άλλων, να εξασφαλιστεί η συνδρομή τους μέσω της πρόβλεψης στα Επιχειρηματικά τους Σχέδια, κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, προγραμμάτων ρευστότητας προς την πραγματική - παραγωγική οικονομία.

Όπως τονίζει η βουλευτής, πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί κατά κόρον και αποτελεί την τελευταία ελπίδα για επιβίωση των ΜΜΕ. Σημειώνει ακόμη ότι το θέμα ετέθη και στην προχθεσινή συνάντηση των επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας με τον επικεφαλής της Task Force κ. Ράιχενπαχ, όπου ο τελευταίος εξέφρασε έμμεσα τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι τράπεζες καθυστερούν να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις κεφάλαια, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά περιμένοντας πρώτα την ανακεφαλαιοποίησή τους.