Εκατόν πενήντα ταινίες με κύριο άξονα τον άνθρωπο θα προβληθούν στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανοίγει την αυλαία του αυτήν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. >>>
Στην τελετή έναρξης όσοι βρεθούν στο "Ολύμπιον" θα ΄χουν την τύχη να παρακολουθήσουν την πρώτη προβολή του πολυαναμενόμενου φιλμ «Holy Motors» του γάλλου δημιουργού Λεό Καράξ. 

Και δεν είναι μόνον αυτή η μεγάλη έκπληξη του Φεστιβάλ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η έναρξη της λειτουργίας της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Κινηματογράφου. Την προαναγγελία είχε κάνει πέρυσι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος σίγουρα θα αδημονεί να αποθεραπευτεί (μια ίωση τον κράτησε μακριά από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου), για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της Ταινιοθήκης.
Ο κ. Εϊπίδης δεν ήταν, χθες, παρών, έστειλε, όμως, χαιρετισμό, στον οποίο έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ταινιοθήκη. Όπως υπογράμμισε «θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας» -για να θυμίσει σε όλους την... παλιά καλή εποχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, που λειτουργούσε στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου, ή την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούνταν, κάθε Δευτέρα, στο Άνετον τη δεκαετία του '80...

Το αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο κι η παρουσία Γαβρά
Όσο για το φετινό φεστιβάλ «κοινό στοιχείο των 150 συνολικά ταινιών του είναι ο άνθρωπος. Οι δημιουργοί συνθέτουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία και αναμετριούνται με τις ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα».
Ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στους Άκι Καουρισμάκι, Κριστιάν Μουντζίου, Μπαχμάν Γκομπαντί, Αντρέας Ντρέζεν και φυσικά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που πριν λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή. 
Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη (πρόκειται για το«Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Τοπίο στην Ομίχλη» και τον «Θίασο»), την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» με τη συμμετοχή σταθερών συνεργατών του, καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – συνδιοργάνωση του ΦΚΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφιέρωμα συνοδεύεται από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του διάσημου Έλληνα δημιουργού. 
Να σημειώσουμε ότι παρών στο φεστιβάλ θα είναι ο Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «Capital».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Διεθνές Διαγωνιστικό
Δεκαπέντε πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ανάμεσά τους και οι ελληνικής παραγωγής ταινίες «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη. 
Και οι 15 θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Μάλιστα φέτος τα βραβεία θα είναι τιμητικά και δεν θα έχουν χρηματικό αντίτιμο. 

Η... Ελληνική ματιά 
Στο Ελληνικό Πρόγραμμα, 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και πέρα από αυτές, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Στο πρόγραμμα εντάσσεται και η παρουσίαση των βραβευμένων ταινιών του φετινού Φεστιβάλ της Δράμας. 

Νέα ενότητα: Νυχτερινές Εικόνες 
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα ενότητα με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες». Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολή της underground πλευράς του σινεμά. 
Στο πλαίσιό του θα δούμε την αιρετική κινηματογραφική ματιά του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ.

Αγορά 
Από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Αγορά που περιλαμβάνει τρεις δράσεις: 
- Agora Film Market με ψηφιακή βιντεοθήκη 
-8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 
-Agora Works in Progress. 

Χοντ Σανγ Σου και Ιζαμπέλ Ιπέρ στην ταινία λήξης
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας «Στη χώρα των άλλων» του κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ.