coca_colaΣύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το  Εθνικό Ινστιτούτο Κατανάλωσης – National Institute of Consumption (INC), με έδρα το Παρίσι, περισσότερο από το ήμισυ των ηγετικών αναψυκτικών τύπου κόλα περιέχουν ίχνη οινοπνεύματος. >>>>

Αυτά περιλαμβάνουν τις ηγετικές μάρκας Coca-Cola και Pepsi Cola, ενώ κατά κύριο λόγο μόνο φτηνές εκδόσεις σούπερ μάρκετ του ποτού, είναι χωρίς αλκοόλ.

Το γαλλικό περιοδικό, ‘60 Million Consumers’, δημοσιεύει τα αποτελέσματα των δοκιμών στην τελευταία έκδοση του.

Υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα αλκοόλ είναι τόσο χαμηλά όσο σε 10mg ανά λίτρο, και αυτό λειτουργεί σαν 0,001 τοις εκατό αλκοόλης περίπου.

Ωστόσο, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να είναι αρκετοί για να αναστατώσουν τις χιλιάδες των μουσουλμάνων που πίνουν τακτικά Cola επειδή η θρησκεία τους  απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ.

Εκείνοι που είναι αντιαλκοολικοί και πίνουν τακτικά Coke θα πρέπει να ανησυχούν, όπως εκείνοι που θα το επιλέξουν ως εναλλακτική λύση του αλκοόλ όταν οδηγούν.

Από 19 αναψυκτικά τύπου κόλα που δοκιμάστηκαν, τα εννέα που δεν περιέχουν αλκοόλ έγιναν από μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Auchan, Cora, Casino, Leader Price και Man U-Cola. Δέκα είχαν ίχνη αλκοόλ, σε αυτές περιλαμβάνονται η Coca-Cola, Pepsi Cola, η Coca-Cola Light και η Classic Coke Zero.

Ο Michel Pepin, επιστημονικός διευθυντής της Coca-Cola στη Γαλλία, δήλωσε: «Είναι πιθανό τα ίχνη αλκοόλ να  προέρχονται από τη διαδικασία« παρασκευής της Coca Cola σύμφωνα με την μυστική συνταγή της. Επέμεινε, ωστόσο, ότι  τα ποτά της Coca-Cola  είναι αποδεδειγμένα “μαλακά”  και αναγνωρίζονται ως τέτοια »από τις κυβερνητικές αρχές στις οποίες πωλούνται.

Ο κ. Pepin πρόσθεσε: «Επιπλέον, το Τζαμί του Παρισιού μάς έδωσε ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα μας μπορούν να καταναλωθούν από τη μουσουλμανική κοινότητα, σύμφωνα με τις θρησκευτικές απόψεις της Επιτροπής από το Τζαμί του Παρισιού».

Η καφεΐνη ευρέως θεωρείται ότι είναι το κύριο κίνητρο που περιέχεται στα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς και η ζάχαρη. Ένας εκπρόσωπος για την Pepsi αναγνώρισε ότι «κάποια μη αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν ίχνη οινοπνεύματος, λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται,« ωστόσο», η συνταγή της Pepsi Cola  δεν περιέχει αλκοόλ».

Και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα φυσικά φρούτα μπορούν να ζυμώσουν και να παράγουν ελάχιστα ίχνη αλκοόλ.

Η Coca-Cola εφευρέθηκε το 1886 από τον Αμερικανό John Pemberton και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρχικά ως φάρμακο που θα μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα, από πονοκέφαλο έως ανικανότητα. Πήγε για να κυριαρχήσει στην διεθνή αγορά αναψυκτικών και είναι τώρα πωλείται σε περισσότερες από 200 χώρες.

Ωστόσο, η καφεΐνη θεωρείται ευρέως ως το κύριο διεγερτικό που περιέχεται στο ποτό, μαζί με τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που έχουν έρθει να το συνδέσουν με μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία.


Peter Allen Dailymail.co.uk