Αναπάντεχη ανταπόκριση είχε το δεύτερο κάλεσμα προς το κοινό για τη ξενάγηση στον υπό κατασκευή σταθμό «Αγίας Σοφίας» του μετρό, χθες το απόγευμα. >>>

Οι υπεύθυνοι όπως ανέφεραν, ξαφνιάστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή, που όπως υπολογίζουν έφτασαν τα 500 άτομα, ένας αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους ενδιαφερόμενους το προηγούμενο Σάββατο (16 Ιουνίου).

Γύρω στις 6.30 μ.μ, ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις στα μνημεία που αποκαλύφθηκαν, σε γκρουπάκια των 20-25 ατόμων από αρχαιολόγους που εργάζονται στο χώρο.
Λόγω του μεγάλου αριθμού, ο μέσος όρος αναμονής κυμάνθηκε γύρω στα 40-50 λεπτά, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος σε ανήλικα παιδιά για λόγους ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε γονείς και παιδιά που περίμεναν.


Ο γενικός διευθυντής της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Γ. Κωνσταντινίδης, μίλησε για τα έργα που πραγματοποιούνται στον υπό κατασκευή σταθμό και στα μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, σε όσους περίμεναν τη σειρά τους. Όπως ανέφερε, οι αρχαιολογικές έρευνες προβλέπεται να τελειώσουν εντός του 2012.

Τα αποκαλυφθέντα ευρήματα, προσφέρουν μια διαχρονική εικόνα για την
τοπογραφία της εντός των τειχών περιοχής της πόλης. Όπως εξηγήθηκε στην ξενάγηση, αποκαλύφθηκε μνημειακό σύνολο που χρονολογείται μεταξύ τέλη 3ου αι. με τέλη του 6ου - αρχές 7ου αιώνα. 

Μέρος αυτού του συνόλου, είναι και ένα τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης που είναι στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες και περιβάλλεται από μαρμάρινη επίσης κιονοστοιχία. Πιθανόν η οδική αυτή αρτηρία να συνδέεται με το Γαλεριανό συγκρότημα. Ανακαλύφθηκε επίσης ένα καλά οργανωμένο δίκτυο αποχέτευσης και υδροδότησης.

Το σημερινό πλάτος της αρτηρίας (περίπου 30μ μαζί με τα πεζοδρόμια), οφείλεται σε διάνοιξη που υπέστη στο τέλος του 19ου – αρχές 20ου αιώνα. (αρχικά ήταν 10μ το πλάτος και 72.80μ το μήκος).

Η σημερινή μορφή, σε πολλά μέρη αλλοιωμένη, οφείλεται και σε ζημιές που προκλήθηκαν κυρίως από την πυρκαγιά του 1917.