venizelos_papoulias_20120626_01«Πρέπει το μήνυμά μας να είναι απόλυτα καθαρό: η Ελλάδα επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της, οι Έλληνες πολίτες διάλεξαν η χώρα να μείνει στο ευρώ και να αγωνιστεί να γίνει ξανά αυτοδύναμη, θεσμικά ισότιμη, ανταγωνιστική, να βγει οριστικά από την κρίση και το μνημόνιο». >>>

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και στον οποίο παρουσίασε τις απόψεις του και του μετέφερε την εμπειρία του για την "ιδιαίτερα κρίσιμη" Σύνοδο.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα περιμένουν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους μεταφέρει τη θέση της χώρας μετά τις εκλογές και τόνισε ως προς αυτό πως «το μήνυμα είναι ότι σεβόμαστε τη θεσμική μας σχέση με τους εταίρους μας, ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να προβεί σε μονομερείς ενέργειες και καταγγελίες, αλλά ότι ζητά μια οργανωμένη αναθεώρηση της σύμβασης, όπως προβλέπει η ίδια η σύμβαση, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ελληνική πλευρά να αντλήσει επιχειρήματα από την ίδια την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, που μιλάει για το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας, που πρέπει να σπάσει γιατί εμποδίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχουμε θέσει ως στόχο και που πρέπει να πετύχουμε», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων που έχει ετοιμαστεί για τη Σύνοδο Κορυφής μιλάει για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή και ολοκλήρωση, για αναπτυξιακά εργαλεία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και συμπλήρωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά να αξιοποιηθούν και για το ελληνικό πακέτο ανάπτυξης, γιατί αν δεν πετύχουμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε και στη δημοσιονομική πολιτική».

Ερωτηθείς για το εάν έχει συμφωνηθεί το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός, «ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησής του», σημειώνοντας πως «η επιλογή του υπουργού Οικονομικών είναι επιλογή που γίνεται από τον πρωθυπουργό και το κόμμα της ΝΔ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις καταλληλότητας», τόνισε.

Για το εάν θα συμφωνούσε στο όνομα του τέως (υπηρεσιακού) υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα, επανέλαβε ότι «αυτά θα τα χειριστεί ο πρωθυπουργός».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «θα βοηθήσουμε πάρα πολύ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, εκεί που παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της Ελλάδας» και κατέληξε: «Εκεί είμαστε αφοσιωμένοι -και προσωπικά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη μας- και πρέπει να είναι αφοσιωμένοι σε αυτή την υπόθεση όλοι οι Έλληνες- και η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης».