theatro_kipou_01Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος για τις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης να παρακολουθήσουν θεατρικά σχήματα και παραστάσεις που ξεχωρίζουν στην καλοκαιρινή τους περιοδεία ανά την Ελλάδα, αλλά και >>>

σε ομάδες της πόλης να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πρωτότυπα έργα.
Οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» θα διαρκέσουν από την 1η Ιουλίου έως και την 4η Αυγούστου του 2012. Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, όπου και θα φιλοξενηθούν όλες οι παραστάσεις στο πλαίσιο του θεσμού, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας,  τόνισε πως πολιτική της διοίκησης του δήμου είναι «να δίνει βαρύτητα στην τοπική παραγωγή και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, τους οποίους επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν και να θέτουν σε εφαρμογή τα οράματα και τις ιδέες τους».

Με βάρος στο μουσικό θέατρο
Σχετικά με την 30η διοργάνωση των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται για φέτος στο μουσικό θέατρο, αλλά και στις σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος και ορισμένων κλασικών έργων.
«Επιπλέον» κατέληξε ο κ. Πέγκας «από τη διοργάνωση αυτή δε θα λείψουν οι κωμωδίες, του λεγόμενου εμπορικού θεάτρου, που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό».

Αυλαία με νέους της σχολής Καλών Τεχνών
Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή 1 Ιουλίου, με μία μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των εργαστηρίων σκηνογραφίας  και μουσικού θεάτρου της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ.
bombolos_01Ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος, υπεύθυνος του εργαστηρίου μουσικού θεάτρου, έδωσε το περίγραμμα της παράστασης, με τίτλο «Τραγούδια για τις μέρες που έφθασαν κιόλας», η οποία ακολουθεί τις φόρμες του λαϊκού θεάματος, σε σχέση με την παρουσίαση τόσο της κεντρικής ιδέας, όσο και της σκηνικής προσέγγισης και συνδυάζει την έμμετρη αφήγηση με το χορό, το τραγούδι και την παντομίμα. Η είσοδος για το κοινό στην πρώτη αυτή παράσταση θα είναι ελεύθερη.

Το “Συσσίτιο” στις Γιορτές Ανοικτού Θεάτρου
Η θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης Angelus Novus, θα παρουσιάσει στις 23 και 24 Ιουλίου το έργο «Συσσίτιο», που δημιουργήθηκε ειδικά για την 30η διοργάνωση των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου.
angelous_novus_01Εκ μέρους της ομάδας, ο σκηνοθέτης Δαμιανός Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι το έργο στρέφεται γύρω από την κρίση που ταλανίζει την κοινωνία μας. «Προσπαθούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα, ελπίζουμε να το κάνουμε με τρόπο εύθυμο, ίσως όμως και προκλητικό. Εμπνεόμαστε ιδιαίτερα, από τα λαϊκά είδη θεάτρου, όπως λ.χ. η επιθεώρηση, ή το stand up comedy, που απαιτούν άμεση επαφή, ακόμη και διάλογο με το κοινό» κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η “Όπερα του Ζητιάνου” τον Ιούλιο
Μία ακόμη μουσική παράσταση, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, είναι η «Όπερα του Ζητιάνου» του Τζον Γκέι, που θα παρουσιάσει στις 26 και 27 Ιουλίου, η θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης «Passatempo» σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή.
passatempo_02Η ίδια, στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου τόνισε σχετικά με την επιλογή του έργου, το οποίο γράφτηκε το 1728, ότι μιλάει για καταστάσεις που πολύ λίγο απέχουν απ’ όσα ζούμε σήμερα, με την έννοια ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, χάνει την ικανότητα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. «Όμως» συνέχισε η κ. Καλαϊτζή «το έργο μας μιλάει με πολύ κέφι,  για το πώς άνθρωποι που δεν ονειρεύονται το αύριο, βουτάνε στη ζωή, στον έρωτα, στο τραγούδι και στο γλέντι. Το επιλέξαμε θέλοντας να επιστρέψουμε σε εποχές έντονης θεατρικότητας, με τη μουσική να πρωταγωνιστεί».

11 θεατρικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη
Στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2012, θα λάβουν μέρος συνολικά 11 θεατρικές ομάδες. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1/7/2012: ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ (ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ)
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ. «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ» - ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ
2-5/7/2012: «Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΕΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Κ.Α.

6-8/7/2012: «Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΧΑΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ» ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΗ «ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ»

9-13/7/2012: «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ‘’5Η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ’’» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΪΝΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΤΑ.

16-18/7/2012: «ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» - ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ. ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ: ΤΑΜΙΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ, ΦΑΙΗ ΞΥΛΑ Κ.Α.

19 – 20/7/2012: «ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ – ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ – ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ» - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΠΑΙΖΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΗΣ Κ.Α.

23–24/7/2012: «ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ANGELUS NOVUS» -  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΟΥΪΦΤ. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΒΟΖΙΚΗΣ.

26-27/7/2012: «ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ» - ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΓΚΕΪ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «PASSATEMPO». ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΉ. ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ.

30-31/7/2012: «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΦΝΗ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗ. ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ.

2-3/8/2012: «Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪ ΓΚΟΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ. ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΛΙΛΗ ΜΕΛΕΜΕ. ΠΑΙΖΟΥΝ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ Κ.Α.  

4/8/2012: «ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΜΠΑΖΗΣ.