Τυχαίο αλλά συμβολικό. «Οι Τράπεζες» θα απασχολήσουν το μεσημεριανό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το Ecofin. >>>Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει πάνω από ένα τρις στις τράπεζες με επιτόκιο 1% - αναγορεύοντάς τες έτσι σε «επίσημους» τοκογλύφους, στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες διαθέτουν 18 δις. προ των εκλογών. Η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με τίτλους του EFSF

Έτσι, το υπουργικό που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς).

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να πιστώσει το ποσό αυτό σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο Υπουργικό θα τεθεί και το θέμα της αναλογίας με την οποία θα καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από κοινές μετοχές ή μετατρέψιμους ομολογιακούς τίτλους.

Το κυριότερο πρόβλημα, πάντως, είναι οι όροι της συμμετοχής των μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν ως προς την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών, δηλαδή τις προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες στήριξης των προβληματικών τραπεζών.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν έρχεται ως απάντηση στις εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση στις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, καθώς και για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στην πλήρη μορφή του το σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από τη συνάντηση κορυφής της G-20 στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν να δοθεί η δυνατότητα στον έναν ή και στους δύο μηχανισμούς στήριξης να παρέχουν απευθείας κεφάλαια στις τράπεζες αντί να τα διαθέτουν πρώτα με τη μορφή δανείων στις κυβερνήσεις και από εκεί να περνούν στα ιδρύματα.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση θα βοηθούσε τις ήδη υπερχρεωμένες κυβερνήσεις να αποφύγουν νέο δανεισμό, αλλά και το πολιτικό στίγμα που συνδέεται με τη διάσωση μιας τράπεζας.

Ωστόσο, το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη απαγορεύει την απευθείας στήριξη των τραπεζών και δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.