25 χρόνια λειτουργίας του Erasmus με εκδηλώσεις σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη.  >>>Ποιοτικότερους στόχους για τις μετακινήσεις και ανταλλαγές φοιτητών και μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού μεταξύ των πανεπιστημίων της Ευρώπης, αναζητά η διεύθυνση της ΕΕ για τη διαχείριση του προγράμματος Erasmus, το οποίο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας. Στη διάρκεια των ετών αυτών έδωσε τη δυνατότητα σε 2 εκατομμύρια φοιτητές από όλη την Ευρώπη, να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική και πολιτισμική τους εμπειρία σε άλλες χώρες, βελτιώνοντας τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς και σε χιλιάδες καθηγητές να επωφεληθούν ακαδημαϊκά, ενώ τα πανεπιστήμια έγιναν χώροι υποδοχής και εκροής πνευματικού πλούτου και γνώσης.

Στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ – ΠΑΜΑΚ) η «αργυρή» επέτειος του προγράμματος κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού τους θα γιορταστεί με εκδηλώσεις, δρώμενα και ημερίδες, στις οποίες θα συζητηθεί κυρίως η προοπτική εξέλιξης του προγράμματος τα επόμενα χρόνια, αλλά και οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την επιρροή του στους τομείς εκπαίδευσης, εργασίας και οικονομίας.

«Διανύουμε μία νέα φάση στην ΕΕ που διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών των πανεπιστημίων της Ευρώπης. Η συζήτηση στρέφεται γύρω από τον επαναπροσδιορισμό των στόχων του προγράμματος, όπως για παράδειγμα η ποιότητα των υπηρεσιών, η ενοποίηση των διάσπαρτων δράσεων (κινητικότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, πρακτική άσκηση, ανταλλαγές με χώρες εκτός ΕΕ κ.α.), η μείωση της γραφειοκρατίας, ο συνδυασμός στα προγράμματα σπουδών των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, η ομοιογένεια στις επιλογές χωρών από τους μετακινούμενους, κ.α.» δήλωσε η Αναστασία Χουρμουζιάδη από το τμήμα Ευρωπαϊκών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.

Η διαμόρφωση ενός νέου, πιο υποσχόμενου προγράμματος μετακινήσεων για σπουδές και διδασκαλία, που θα αφορά όλους και όλα («Erasmus for all») και ενδεχομένως θα είναι περισσότερο εξωστρεφές και με απλούστερες διαδικασίες, έχει καταρχήν στόχο την ποιότητα, χωρίς όμως να εγκαταλείπει την διάθεση για αύξηση της κινητικότητας.

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του Erasmus στο ΑΠΘ, 11 251 φοιτητές του μετακινήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, με μεγαλύτερη προτίμηση στα πανεπιστήμια της Γαλλίας, και ακολούθως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας. Σε ότι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, συνολικά μετακινήθηκαν 1.866 άτομα, με σειρά προτίμησης τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία. Αντίστροφα, 7.673 φοιτητές από χώρες της Ευρώπης (κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) επέλεξαν ως προορισμό τους το ΑΠΘ, με ιδιαίτερη προτίμηση τις σχολές Νομικής, Αρχιτεκτονικής και τα ξενόγλωσσα τμήματα. Στο ΑΠΘ «τρέχουν» 596 ενεργείς συμφωνίες με 29 χώρες.

«Τα οφέλη των μετακινούμενων είναι ακαδημαϊκά και πολιτισμικά, ωστόσο, στις μέρες μας υπάρχει και το προστιθέμενο όφελος για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ως πρόκριμα και δοκιμή για μία μελλοντική μετεγκατάσταση στο εξωτερικό» ανέφερε η κ.Χουρμουζιάδη. /P>

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (το πρόγραμμα λειτουργεί τα τελευταία 22 χρόνια) από το 2005 μέχρι σήμερα μετακινήθηκαν 663 φοιτητές κυρίως σε πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, και 27 μέλη ΔΕΠ, ενώ φιλοξενήθηκαν 359 φοιτητές από ξένες χώρες. Σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, καθώς και Κροατία, Τουρκία και Ελβετία.

Την Πέμπτη 17 Μαϊου, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ (9 30 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα 25 χρόνια Erasmus, ενώ στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το γραφείο Erasmus και ο Σύλλογος φοιτητών Erasmus διοργανώνουν 7ήμερες εκδηλώσεις (15-21 Μαϊου), που περιλαμβάνουν εκδρομές στην λίμνη Κερκίνη με οικολογικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια και πάρτι, μαγειρική με παραδοσιακά φαγητά των χωρών τους από τους αλλοδαπούς φοιτητές του πανεπιστημίου και έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του ιδρύματος.