Με δύο εκδηλώσεις στα πλαίσια της συνεργασίας των Ημερών Βιβλιοθηκών με το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, που απευθύνονται σε παιδιά, μια δράση με την συμμετοχή ατόμων με προβλήματα όρασης, αλλά και την συνέχεια του αφιερώματος στον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, συμπληρώνεται το αυριανό πρόγραμμα της διοργάνωσης. >>>

10:00 π.μ.  ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Κασσάνδρου 17-19)

«Οι περιπέτειες της Πριγκίπισσας Μπουκίτσας»

«Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει η πριγκίπισσα Μπουκίτσα;». «Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι;».  Η μουσικός και συγγραφέας Σοφία Μελιγκοπούλου δημιουργεί ένα μουσικοθεατρικό παιχνίδι.

18:00 ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΘΜΟΥ (Αναγνωσταρά 9-11)

«Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου»

Ο Δημήτρης Μπασλάμ, δημιουργός του παραμυθιού «Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου» αφηγείται στους μικρούς του φίλους, ιστορίες με πρωταγωνιστές το αμπέλι και το κρασί.  

18:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ (Κρίσπου 7)

«Παίζοντας στις βιβλιοθήκες»

Μικτές ομάδες από βλέποντες και μη βλέποντες, θα παίξουν το «κυνήγι του… χαμένου βιβλίου», σε συνεργασία με την ομάδα δημιουργικών παιχνιδιών Gamecraft, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών, το Φάρο Τυφλών Αθήνας και τους Μάγνητες Τυφλούς του Βόλου.

19:30  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Εθνικής Αμύνης 27)  

«Γνωριμία με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη»

Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το κοινό, στα πλαίσια της εκδήλωσης με τίτλο «Λήθη, 5 Μονόλογοι». Για τον Δημήτρη Δημητριάδη και το έργο του, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαθανασίου.

Ποιος είναι ο Δημ. Δημητριάδης

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες από το 1963 ώς το 1968. Εκεί έγραψε το 1966 το πρώτο θεατρικό του έργο, "Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά", το οποίο ανέβασε ο Patrice Chéreau το 1968 στο Théâtre d’Aubervilliers, στο Παρίσι. Το 1978 εκδόθηκε το "Πεθαίνω σαν χώρα", το πρώτο του πεζογράφημα, το 1980 η ποιητική ενότητα "Κατάλογοι 1-4" και το 1983 το θεατρικό του έργο "Η νέα εκκλησία του αίματος". Ακολούθησαν : "Η ανθρωπωδία. Η ανάθεση. Προοίμιο σε μια χιλιετία" (πεζογράφημα), "Κατάλογοι 5-8" (1986-ποιητική ενότητα), "Το ύψωμα" (1990-θεατρικό έργο), "Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα" (1992-θεατρικό), "Κατάλογοι 9-Οι ορισμοί" (1994-ποιητική ενότητα), "Η αρχή της ζωής" (1995-θεατρικό έργο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον Στέφανο Λαζαρίδη στο Θέατρο του Νότου), "Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή" (2000-θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο του Νότου) και "Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι" (2000). Παράλληλα ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση πεζογραφημάτων των Jean Genet, Georges Bataille, Witold Gombrowicz, Maurice Blanchot, Gιrard de Nerval, Balzac, Bernard-Marie Koltes, καθώς και τη μετάφραση θεατρικών έργων των Μολιέρου, Ευρυπίδη, J. Genet, G. Courteline, Tennessee Williams και Σαίξπηρ.