Δεν είναι μόνο η Ιταλία... Οι πονοκέφαλοι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, εντείνονται. 
Σε μια προσπάθεια να ανασχεθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και οι πιέσεις των αγορών προς τη γαλλική οικονομία και με στόχο να διασφαλιστεί η ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) της χώρας που απειλείται ευθέως με υποβάθμιση από τους ελεγκτικούς οίκους, ο Νικολά Σαρκοζί έχιε συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για να «κλειδώσουν» τα νέα επώδυνα -πιο πολύ για τον ίδιο τον Σαρκοζί και τη δημοτικότητά του- μέτρα λιτότητας. 
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων του να «περάσει» άμεσα ένα ακόμα πρόγραμμα περικοπών ύψους 8 δισ. ευρώ. Κι αυτό για να αντιπαρέλθει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τις εκτιμήσεις για αισθητή κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας, μιας και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1% το 2012 αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,75%. Αυτή η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης καθιστά εκ των πραγμάτων ανεπαρκή τα μέτρα που έως τώρα έχει λάβει η γαλλική κυβέρνηση. 
Όσον αφορά στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών που φιλοξενούνται στα γαλλικά ΜΜΕ, αυτά περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αύξηση στους συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών με έσοδα άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ (από το 33% σήμερα στο 36%) και τέλος η… κατάργηση μιας επίσημης αργίας! 
Σε κάθε περίπτωση μεγάλοι χαμένοι από τα μέτρα θα είναι προφανώς οι Γάλλοι φορολογούμενοι αλλά και ο ίδιος ο Σαρκοζί καθώς οι προεδρικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά και η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου πολύ «εύθραυστη» για να αντέξει μια νέα … αύξηση στη λαϊκή δυσαρέσκεια!