Στην ανάγκη να ξαναβρούμε την ψυχή μας και να αφήσουμε πίσω τον πλούτο αναφέρθηκε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μπροστά και σε μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας! >>>

 

Οι μαθητές πραγματοποιούν πολυήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να παρακολουθήσουν το κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τη Θεία Λειτουργία. Έτσι, βρέθηκαν από το πρωί στις Σαράντα Εκκλησιές.

Ο παναγιότατος δεν αναφέρθηκε, αυτήν τη φορά στο… προσφιλές του θέμα, στα Σκόπια. Όπως είπε, “δε θα πω σήμερα για τα Σκοπιανά, των οποίων το κυριότερο πρόβλημα είναι η αναμενόμενη δίκη στο Δικαστήριο της Χάγης και που είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση”. Προτίμησε να μιλήσει για τα οικονομικά.

“Θα μας έπιανε απελπισία αν καταλαβαίναμε τον προϋπολογισμό”

Μάλιστα, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, πρόσφατα στη Βουλή, τόνισε: “Είμαστε όλοι κρεμασμένοι στον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι εντελώς διάφορος από εκείνους που συντάσσονταν από το 1995. Αυτός είναι αλλιώτικος. Αν ξέραμε τι σημαίνει, θα μας έπιανε περισσότερο η απελπισία”!

Ο μητροπολίτης Άνθιμος είπε πως ζούμε μέσα σε έναν “πόλεμο της οικονομίας, ο οποίος θέτει σε αμφισβήτηση τις εθνικές κυριαρχίες των λαών”. Υπογράμμισε ότι “οι ‘μεγάλοι’ θέλουν να κρατήσουν την ισχύ με όπλο τον πλούτο”. Μίλησε για ένα “δεύτερο σχέδιο”, που είναι “να κάνουν την Ευρώπη όλη έναν λαό, αλλά να διοικεί η Νέα Πραγματικότης. Η Νέα Αρχή”.

Κάλεσε τους Έλληνες να μη χάνουν το θάρρος τους, να αγαπούν την πατρίδα τους κι είδε την ελπίδα στο ότι “άρχισαν να διαμορφώνονται μορφές ανταλλαγής προϊόντων όπως από παλιά, χωρίς τα σούπερ μάρκετ διεθνών εταιριών, που μας έπνιξαν και χάσαμε το χαρακτηριστικό μπακάλικο της παλιάς εποχής. Έπρεπε να μείνουμε έτσι; Στον μπακάλη; Όχι, αλλά και να μη μείνουμε εξάρτημα των διεθνών εταιριών”, τόνισε!

“Θέλουν να μας ξετινάξουν”!

Αναφέρθηκε και στις επαφές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, στο Κατάρ: “Εμείς μόνον υπάλληλοι είμαστε. Ακόμη και το Κατάρ έρχεται για να συνεργαστεί ακόμη και με την εκκλησία μας για να βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα που έχει”, είπε. Και συμπλήρωσε:

“Πρέπει να κρατήσουμε την πίστη μας στο Χριστό και το Ευαγγέλιο, την πίστη στην πατρίδα μας. Δε θα γίνουμε προσκυνημένοι για να εξασφαλίσουμε υλικά αγαθά. Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη υπέρ των Ελλήνων πολλές. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι διαχειριζόμενοι τα οικονομικά, που θέλουν να μας ξετινάξουν. Να μας αποδυναμώσουν. Να μην έχουμε ισχύ. για διαφόρους λόγους, που δεν τους λέγω –ίσως κάποια ώρα τους πω. Λόγους που γράφονται αλλού. Πάνω από τις αντιλήψεις της οικονομίας και του κέρδους, είναι η ψυχή του ανθρώπου, του Έλληνα, του πολίτη, του απλού, του αγρότη, του εργάτη, του μικροεμπόρου”.

Και κατέληξε λέγοντας:

“Μια χρυσή λίρα δε χάνεται ποτέ. Από χέρι σε χέρι θα μένει πάντα χρυσή λίρα, αλλά δε θα ΄ναι κανενός. Χωρίς να μπορεί να δώσει στον άνθρωπο αυτό που αναζητεί”.