Το 2008, ο Bernard Maddoff περνούσε στην ιστορία: Από ο μεγαλύτερος χρηματιστής, γινόταν ο μεγαλύτερος απατεώνας. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες “επενδυτές” στα ομόλογά του, μετατρέπονταν από άνθρωποι με κομπόδεμα κι επενδυτές, σε χαμένους και θύματα απάτης… >>>

 

Ανάμεσα στα γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ, ή των πλούσιων της Νέας Υόρκης, είναι κι ένα ζευγάρι Θεσσαλονικέων, αλλά και μια εταιρία με πραγματικό αντικείμενο στη χώρα μας κι έδρα στον Παναμά. Αυτοί διεκδικούν τα χαμένα χρήματά τους, Με αγωγές αδικοπραξίας, που κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2011 και θα εκδικαστούν στις 11 Δεκεμβρίου του 2012.

Η εταιρία είναι η «Toverick Investment Corp». Επένδυσε στα τοξικά ομόλογα Maddoff(την 1η Σεπτεμβρίου 2007), με την αγορά των προϊόντων «Kingate Global Fund Ltd - USA» έκδοσης της «Maddoff Investment Securities LCC», 700.120 δολάρια, τα οποίο, πλέον, σύμφωνα με το σχετικό statement που έχει αποστείλει η τράπεζα στην εταιρεία, χάθηκαν όλα!

Το ζευγάρι τοποθέτησε 171.719 δολάρια, στις 3 Μαρτίου 2008, στην αγορά των προϊόντων «Kingate Global Fund Ltd USA» έκδοσης της «Maddoff Investment Securities LCC», για ποσό 98.736 δολ., και «Ritchie Multi-Strategy Global Ltd» έκδοσης «Ritchie Capital Management LLC» για ποσό 72.983 δολάρια. Διεκδικεί αποζημίωση 212.941 ευρώ με 22.778 ευρώ τόκους και 60.000 ευρώ  για ηθική βλάβη.

Δικηγόρος τους είναι ο κ. Κλεάνθης Βουλκίδης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ημερησία” ακολουθεί ανάλογη τακτική με εκείνη που εφάρμοσε όταν πέτυχε δικαίωση Έλληνα επενδυτή, κατά μεγάλης ξένης τράπεζας, για τα «τοξικά» ομόλογα της Lehman Brothers.

Ποιος είναι ο Maddoff

O διατελέσας πρόεδρος του χρηματιστηρίου NASDAQ, Bernar Maddoff, έχει περάσει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες της ανθρωπότητας. Από το 1980 και μετά, διαλανθάνοντας της προσοχής των ελεγκτικών αρχών και μηχανισμών του συστήματος κατάφερε να «οικοδομήσει» τη μεγαλύτερη «πυραμίδα» στις ΗΠΑ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η μέθοδος ήταν απλή στη σύλληψη και πλήρως αποτελεσματική, καθώς χρησιμοποιώντας χρήματα νέων πελατών, πρόσφερε υψηλές αποδόσεις σε παλαιότερους και συντηρούσε έτσι τη φήμη του δεινού χρηματιστή.

Οι υποψίες για το φαινόμενο Maddoff άρχισαν να πυκνώνουν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τελικά το 2008, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να είναι σε έξαρση και να συνοδεύεται από κύμα ρευστοποιήσεων, η εταιρεία του Maddoff αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις δισ. δολαρίων, σε όλο τον κόσμο.