8_diethnis_ekthesi_vivliou_01Τα εγκαίνια της 8ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου της Θεσσαλονίκης γίνονται, αυτήν την ώρα, στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ Α.Ε. Μάλιστα, αποφασίστηκε ότι, χάρη στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, η Έκθεση θα διοργανώνεται, πλέον, για τα επόμενα χρόνια, συνεχώς στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Τάκη Θεοδωρόπουλο, έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια και, πλέον, ο θεσμός ριζώνει στη Θεσσαλονίκη.

Στα εγκαίνια δεν παραβρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έστειλε μήνυμα όπου κι αναφέρει πως “σοβαροί λόγοι” τον κράτησαν στην πρωτεύουσα. Αναφέρθηκε,πάντως, ιδιαίτερα στη “νέα δημοτική αρχή” της Θεσσαλονίκης, που, όπως έιπε “αγκάλιασε το θεσμό”.

Να αναζητηθούν τρόποι να μπει το βιβλίο στο σχολείο και, αντίστοιχα, να μπουν οι μαθητές στα βιβλιοπωλεία, ζήτησε στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Η 8η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO, με την οργανωτική φροντίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Helexpo, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου.

"Όταν οι ιδέες εξεγείρονται" είναι ο τίτλος του αφιερώματος στη Μέση Ανατολή που φιλοξενείται στην 8η διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί θεματική έκθεση και διεθνές συνέδριο για το βιβλίο και την εκπαίδευση. Εκτός από τους προσκεκλημένους λογοτέχνες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, στην 8η ΔΕΒΘ θα παραβρεθούν επίσης συγγραφείς: από την Αγγλία, την Ελβετία την Ιταλία, τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, 110 λογοτέχνες θα δώσουν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία αλλά και 60 συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο "περίπατος πολιτισμού" με ξεναγήσεις μαθητών σε μουσεία της πόλης.

Στην 8η διεθνή έκθεση θα πραγματοποιηθούν και δύο ημερίδες που θα αφορούν την εκδοτική επιχείρηση στην Ελλάδα και τη βιβλιοπωλική αγορά και ζήτηση.