Το «γεφύρι της Άρτας» ίσως να ολοκληρωθεί του χρόνου και χωρίς να …χτιστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα! Ο λόγος για τον 6ο Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που έχει εγκαινιαστεί τέσσερις ή πέντε φορές (μόνο ο κ. Σουμάκης τον εγκαινίασε δύο φορές) και παραμένει ατελείωτος!
Ο νέος πρόεδρος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε ότι αισιοδοξεί ότι μέσα στο 2011 και ενδεχομένως πριν από το φθινόπωρο, να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου επέκτασης της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ, «εάν δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές», διευκρινίζοντας ότι «αυτή είναι η πρόβλεψη και η ευχή της διοίκησης».



Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρίας για το 2010, ο κ.Αγγελούδης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής δεχτεί κρούση για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού δεν χάνεται, αφού το κράτος κρατάει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το 51% κατ΄ ελάχιστον (σήμερα κατέχει το 75%), αλλά κι ότι είναι εφικτή η αξιοποίηση -με ιδιωτικά κεφάλαια- του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και του κέντρου logistics, σε επιμέρους δραστηριότητες, αν και τίποτα σχετικό δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το 2012 εκτιμάται ότι θα είναι «πρωτόγνωρη χρονιά για το λιμάνι, σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά στοιχεία», αφού ήδη από το πρώτο τετράμηνο του έτους, τα μεγέθη -έσοδα και διακίνηση- κινούνται με τρόπο που προϊδεάζει για ευχάριστους αιφνιδιασμούς.
Από την πλευρά της, η οικονομική διευθύντρια του ΟΛΘ, Αναστασία Βόσκα, ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,21 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2010, έναντι 0,15 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα ελλιμενισμού 250 σκαφών αναψυχής, που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην 1η προβλήτα του λιμανιού (στην πλευρά που «κοιτάζει» προς την πλατεία Αριστοτέλους), ο κ.Αγγελούδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής προκήρυξη για την κατασκευή και παραχώρηση του έργου, προϋπολογισμού 8-10 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσα τον Μάιο, αφού άμεσα αναμένεται να εγκριθεί και η θαλάσσια χωροθέτησή της (σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού). Ήδη, τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες του έργου είναι έτοιμα.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά, άλλωστε, η ανάπλαση της πρώτης προβλήτας: ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση το ένα τρίτο των εργασιών, ενώ ο συνολικός χώρος αναμένεται να παραδοθεί αναπλασμένος στους Θεσσαλονικείς σε πέντε-έξι μήνες από σήμερα.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων της δεύτερης προβλήτας, με τρόπους και χρήσεις, που θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο τού εν εξελίξει διαγωνισμού για την πρόσληψη του συμβούλου που θα συντάξει το επιχειρησιακό και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, ο κ.Αγγελούδης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θ΄ ανοίξουν οι φάκελοι των τεχνικών προδιαγραφών.
Εξάλλου, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η παραλαβή του μηχανολογικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών φορτοεκφόρτωσης του λιμένος, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% μέχρι το τέλος του 2011. Από το τέλος Ιουνίου δε, η διοίκηση θα έχει στα χέρια της προς αξιολόγηση και τη μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εντός του λιμένος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τον λιμενικό "Καλλικράτη" και την ενοποίηση των ελληνικών λιμανιών σε δύο οντότητες, υπό την ομπρέλα των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (το λεγόμενο "αττικό" σύστημα) και Θεσσαλονίκης (το βορειοελλαδικό), ο κ.Αγγελούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα χαθεί η νομική μορφή των υπόλοιπων λιμανιών που είναι ΑΕ, αλλά αυτά θα γίνουν θυγατρικές των δύο οργανισμών.
Στο μεταξύ, σε απομακρυσμένες από την πόλη ζώνες εντός του λιμένος, σχεδιάζει να μεταφέρει η διοίκηση τα φορτία, π.χ., μεταλλευμάτων, όπως το νικέλιο, που όταν φυσάει γεμίζουν με σκόνη συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Από τον Ιούλιο νομίζω ότι θα έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε σε έκταση 50 στρεμμάτων στη 16η προβλήτα, όποιο τέτοιο φορτίο δεν μπορεί να φορτωθεί αμέσως», σημείωσε ο κ.Αγγελούδης και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της δημιουργίας εξειδικευμένων τερματικών σταθμών, «θέλουμε η διακίνηση χύδην φορτίων να γίνεται στο τελευταίο μας κρηπίδωμα, το 25», ενώ διπλασιάζουμε τον αριθμό των μηχανημάτων-σαρώθρων και των υδροφόρων.