ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

stratoni_metalleia_xrisou_01Την άποψη ότι η ανάπτυξη των μεταλλείων χρυσού στο Στρατώνι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη βόρεια Χαλκιδική, εξέφρασαν επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι, που μίλησαν στη συνέντευξη τύπου την οποία οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην αγωνία τους, σύμφωνα με τους ίδιους, συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαβούλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, και όχι στον τόπο τους.

 

Κάτοικοι και φορείς αντιδρούν μπροστά στην σχεδιαζόμενη επένδυση και ζητούν να αποχαρακτηριστεί δια νόμου η περιοχή ως μεταλλευτική. Σύμφωνα με τους ίδιους, ακόμη δεν έχει οριστεί ούτε καν ημερομηνία του επόμενου γύρου «συνομιλιών» με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κάτοικοι και φορείς κάνουν λόγο για οικολογική και πολιτιστική καταστροφή μιας περιοχής με δάση και νερά, που θα γεμίσει από τοξικά απόβλητα, μια θάλασσα που είναι, ήδη, μολυσμένη από βαρεά μέταλλα, αέρα με σκόνη μολυσμένων αιωρούμενων σωματιδίων και όξινη βροχή, ενώ, όπως εκτιμούν, εάν επιτραπεί η εγκατάσταση μεταλλουργίας στην περιοχή, θα αποστραγγιστούν τα αποθέματα νερού.