Με την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, θα συναντηθούν αύριο οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η συνάντηση θα γίνει προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτάσεις του ΑΠΘ για ένα δημόσιο και αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο εσωτερικής διαβούλευσης με τα αρμόδια όργανα του ιδρύματος.
Το ΑΠΘ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου, με βάση τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των τμημάτων του και τις προτάσεις πέντε Επιτροπών της Συγκλήτου για ζητήματα διοίκησης, ακαδημαϊκών υποθέσεων, έρευνας και οικονομικής διαχείρισης.
Προτείνει αυτοδιοίκηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην άσκηση ακαδημαϊκών, διοικητικών και οικονομικών τους λειτουργιών, ενίσχυση του ρόλου του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου, έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία, καθολική συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας στην εκλογή των οργάνων του και στάθμιση της αποχής, διασφάλιση ισότιμης παροχής παιδείας σε όλους, διάρθρωση Σχολών και Τμημάτων με πρωτοβουλία των οργάνων αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, και αξιολόγηση.
Επίσης, το ΑΠΘ συνιστά τη λειτουργία των τμημάτων ως βασικές ακαδημαϊκές μονάδες, ελεγκτικούς μηχανισμούς διασφάλισης της αξιοκρατίας, ρυθμίσεις σε θέματα σπουδών, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων.
Σε θέματα έρευνας επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης Ερευνητικών Ινστιτούτων στα πανεπιστήμια, με πλήρη εξοπλισμό, σταθερή χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αυτονομία και ευελιξία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας στη διαχείριση των πόρων τους και το νομικό τους καθεστώς, επιβράβευση και σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση, το ΑΠΘ προτείνει τη δημιουργία μίας δομής σε κάθε ΑΕΙ, στην οποία θα εισρέουν όλοι οι πόροι χρηματοδότησης, και θα ενσωματωθούν σε αυτήν ο ΕΛΚΕ και η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας κάθε ιδρύματος.