Πρόταση για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.
Όπως τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μεταξύ των μέτρων που προτείνονται και για τα οποία θα ζητηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι: απαλλαγή των ανέργων και των μικρομάγαζων που κινδυνεύουν με κλείσιμο από τα δημοτικά τέλη, κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, καμία απόλυση εργαζομένου μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Αναφορικά με το πρόβλημα που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη με την αποκομιδή των σκουπιδιών ο κ. Μηταφίδης είπε πως «τόσο καιρό ξοδεύονταν τεράστια ποσά σε έργα βιτρίνας και όχι σε ανανέωση του στόλου». Όσο για τα οικονομικά του δήμου και την «τρύπα» των 126 εκατ. ευρώ τόνισε: «Πιστεύω πως η εικόνα είναι χειρότερη από αυτή που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών».