Πρωτοπόρος ήταν πάντα
 ο Ζαν Λικ Γκοντάρ
Ένας χρήστης του Διαδικτύου ο οποίος έχει καταδικαστεί για το παράνομο «κατέβασμα» αρκετών χιλιάδων αρχείων και ο οποίος έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε την υποστήριξη του Γαλλο-ελβετού σκηνοθέτη Ζαν- Λυκ Γκοντάρ. Και μάλιστα σε δύο δόσεις! Πρώτα τον Αύγουστο, και για δεύτερη φορά πριν μερικές ημέρες.
Τον Αύγουστο, ο Ζαν- Λυκ Γκοντάρ ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την γαλλικό νόμο κατά του παράνομου «κατεβάσματος» στο διαδίκτυο απέστειλε στον Τζέιμς Κλιμέντ το ποσό των 1.000 ευρώ, μέσω του παραγωγού του.
«Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος παραγωγός μου έδωσε ένα σημείωμα υποστήριξης γραμμένο από το χέρι του σκηνοθέτη», δήλωσε ο Τζέιμς Κλιμέντ, που δημοσίευσε το σημείωμα στο μπλογκ του. «Είναι δεδομένο το δικαίωμα και πολύ περισσότερο υποχρέωση, Ζαν- Λυκ Γκοντάρ», έγραφε το σημείωμα.
Ο 37χρονος Κλιμέντ καταδικάστηκε τον Ιούνιο να καταβάλλει πρόστιμο περίπου 20.000 ευρώ επειδή «κατείχε και διένειμε» 13.788 αρχεία, στην πλειοψηφία τους μουσικά.
Να θυμίσουμε ότι, μόλις το Μάιο, ο Γκοντάρ, δεν ταξίδεψε στις Κάννες, όπου διαγωνιζόταν ταινία του, δηλώνοντας πως "προβλήματα όπως αυτό της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν τέτοιες εκδηλώσεις. Όλος ο κόσμος χρωστάει στην Ελλάδα", είχε πει ο διάσημος σκηνοθέτης.