Για ερασιτεχνισμούς του υπουργείου Υγείας μιλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην αντιμετώπιση της νόσου, όσο και στο θέμα
καταπολέμησης των κουνουπιών
"Ο ερασιτεχνικός τρόπος που αντιμετωπίζει η σημερινή ηγεσία την προστασία των πολιτών από την νέα νόσο δεν μπορεί πλέον να μας αφήσει αμέτοχους". Αυτό υποστηρίζουν τα μέλη της ΕΚΟ Νοσοκομειακών Ιατρών της Νέας Δημοκρατίας τα οποία παρεμβαίνουν μετά τις εξελίξεις στο θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου και καταγγέλλουν σημαντικές παραλείψεις από πλευράς κυβέρνησης, που έθεσαν σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα πληθυσμού.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΝΔ υπογραμμίζουν πως ο χώρος της δημόσιας υγείας δεν επιδέχεται πολιτικές αντιπαραθέσεις και αυτός ήταν ο λόγος της μη ανάμειξης της κομματικής τους οργάνωσης στο θέμα, όμως αναγκάστηκαν να παρέμβουν από τους συνεχιζόμενους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης. Σημειώνουν ότι, από τη νέα αυτή ασθένεια σε διάστημα 3 εβδομάδων προσεβλήθησαν από εγκεφαλίτιδα, 77 άτομα και απεβίωσαν 7 πολίτες με μέση ηλικία τα 75 έτη. Τα νέα θύματα της νόσου συνεχώς αυξάνονται καθημερινά και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν σύντομα τα 200.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, "η κυβέρνηση συρρίκνωσε την χρηματοδότηση της εντομοκτονίας , παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων φορέων για τους κινδύνους στην Δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση και ταχεία εξάπλωση της επικίνδυνης αυτής νόσου. Και τούτο παρά το γεγονός ότι γειτονικές μας χώρες (Ιταλία, Ρουμανία) έχουν προσβληθεί από την νόσο του Δυτικού Νείλου, αλλά και από την παλαιά μας γνώριμη ελονοσία".
Επίσης, "η κυβέρνηση απέκρυψε από την κοινή γνώμη για σημαντικό χρονικό διάστημα την ύπαρξη των κρουσμάτων με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα και να προσβληθεί σήμερα αριθμός πολιτών που υπολογίζεται περί τις 10.000 (οι εγκεφαλίτιδες αφορούν το 1/150 των προσβεβλημένων). Και δυστυχώς μέχρι τον μήνα Οκτώβριο, τα κουνούπια θα συνεχίσουν να μεταδίδουν την νόσο, και θεωρείται βέβαια η αναζωπύρωση της νόσου την επόμενη χρονιά"!
Όσον αφορά τη μετάγγιση αίματος υποστηρίζουν ότι "είναι δυνητικά ένας επιπλέον τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Η ασφάλεια των μεταγγίσεων, απαιτεί τον έλεγχο του παρεχόμενου αίματος με ένα νέο τεστ, που αποκλείει τις μολυσμένες μονάδες αίματος. Όμως η αγορά του αντιδραστηρίου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και τα αίματα που συλλέχτηκαν στις πληγείσες περιοχές, παραμένουν ανεκμετάλλευτα, μέχρι την τελική τους λήξη και καταστροφή". Μάλιστα, οι μοριακοί έλεγχοι αναμένεται να γίνουν τη... Δευτέρα που έρχεται (23 Αυγούστου 2010), κοντά έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου θανατηφόρου περιστατικού.
Οι γιατροί της ΝΔ καταγγέλλουν "εγκληματική ενέργεια έναντι του Ελληνικού λαού και αδιαφορία προς τον εθελοντισμό και τους εθελοντές αιμοδότες. Όταν η οριακή επάρκεια του αίματος σε όλη την Ελλάδα, οδηγεί στην αναβολή μετάγγισης των ασθενών με μεσογειακή αναιμία (Λάρισα), δυσκολίες στην πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων ήπατος, μετάγγιση επειγόντων περιστατικών, τακτικών χειρουργείων, καρκινοπαθών κ.α., το υπουργείο λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας, και ευαισθησία ελέφαντα", υπογραμμίζουν.
Οι γιατροί απαιτούν:
* Άμεση αγορά των κατάλληλων αντιδραστηρίων και την διασφάλιση του αίματος.
* Άρση της απαγόρευσης της αιμοδοσίας στις πληγείσες περιοχές.
* Άμεση παραίτηση από την υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου, των μελών της Επιτροπής Αιμοδοσίας του Υπουργείου, που αποδείχτηκαν πολύ κατώτερα των περιστάσεων.
* Γενναία χρηματοδότηση των προγραμμάτων εντομοκτονίας, όπως προτάθηκαν από το Κέντρο Καταπολέμησης των Κουνουπιών του νομού Σερρών και άλλους επιστήμονες.
* Δημιουργία, υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομάδων επαγρύπνησης και αιμοεπαγρύπνησης, σε πλήρη ετοιμότητα όλες τις ημέρες του χρόνου, ώστε να ανιχνεύονται άμεσα και όχι τυχαία, οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα και στο μέλλον την δημόσια υγεία.
Τέλος καλούν τους αρμόδιους επιστήμονες "να συνεχίσουν να ενημερώνουν υπεύθυνα την κοινή γνώμη και να αγνοήσουν τις προσπάθειες φίμωσης και τις απειλές τις οποίες δέχονται".