Πού να πάμε, τι να δούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Από τρεις παραστάσεις θεάτρου έχετε να διαλέξετε σήμερα: Επιθεώρηση από τους "Μπαντα-ρισμένους" στη Μονή Λαζαριστών(από όπου και η φωτογραφία), Γκολντόνι στο Κήπου και Αριστοφάνη στο Δάσους. Υπάρχει και... θέατρο Σκιών, στην Καλαμαριά. Διαλέξτε:

Μουσική:
* O δήμος Ευόσμου για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα από εκδηλώσεις και δρώμενα για τις νύχτες του καλοκαιριού, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στο «4ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι» συμμετέχουν μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον Εύοσμο. Για περισσότερους από δύο μήνες, έξι περιοχές και γειτονιές του Ευόσμου - το θεατράκι της οδού Περικλέους, η Κάτω Ηλιούπολη, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου, η πλατεία Δημαρχείου, το πάρκο Ελπίδας και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής- γίνονται τόποι συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με μουσικές, θεατρικές και εικαστικές βραδιές.
Στις 9:00 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου το μουσικό σχήμα «Συνοδοιπόροι» θα δώσει συναυλία και θα ερμηνεύσει γνωστά και αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.


Εκδηλώσεις:
* «Ζωντανές» επιχειρεί να κρατήσει τις γειτονιές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς. Για δέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνει εκδηλώσεις με την ονομασία «Τέχνη στις γειτονιές» που έχουν ως στόχο να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους που παραμένουν στην πόλη την περίοδο του καλοκαιριού. Μουσική, παιχνίδια, παραστάσεις καραγκιόζη, καλλιτεχνικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο, παραστάσεις αφήγησης λαϊκών παραμυθιών, είναι μερικά από τα δρώμενα που θα πλημμυρίσουν τα πάρκα και τις πλατείες της Καλαμαριάς ως τις 22 Ιουλίου. Στις 8.30 μ.μ., παρουσιάζεται στο πάρκο Αγίου Γεωργίου, στη Νέα Κρήνη, παράσταση καραγκιόζη από τον Γιάννη Χατζή. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* «Έρως και Ψυχή, Λόγος και Εικόνα» είναι το θέμα του 3ου διαγωνισμού Ποίησης και Φωτογραφίας που προκήρυξε ο δήμος Ευόσμου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση. Ο 3ος Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει για μία ακόμη φορά τις δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων. Στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο έρως και η ψυχή ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με τους σύγχρονους καλλιτέχνες χρωματίζοντας ίσως λίγο τα όνειρά τους. Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310-706668 και 6937304340 (υπεύθυνη διοργάνωσης Ρίτσα Γεωργιάδου).

* Λήγει στις 15 Ιουλίου ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργανώνουν ο Βοτανικός Κήπος του δήμου Σταυρούπολης και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καθώς το 2010 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. Διευκρινίζεται ότι το θέμα είναι αποκλειστικά η φυτική βιοποικιλότητα με κυρίαρχο στοιχείο τα φυτά είτε ως μονάδες είτε ως σύνολα είτε ως βασικά στοιχεία ενός βιοτόπου ή ενός φυσικού τοπίου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.stavroupoli.gr ή στο Βοτανικό κήπο (τηλ. 2310 600717).


Εικαστικά:
* Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τίτλος της «…ανέφερα εγγράφως…» και πλαισιώνεται με ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα έργα θα φιλοξενηθούν έως τον Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο.

* Η αντιδημαρχία Πολιτισμού με την οργανωτική φροντίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης διοργανώνει και εγκαινιάζει απόψε στις 20:00 στην Casa Bianca, (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη), την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη με τίτλο «Απάνθισμα». Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις του τριμήνου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα είναι ανοιχτή έως και το Σάββατο 31 Ιουλίου.

* Το τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής των εργαστηρίων του με θέμα «Άνθρωποι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187).

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914" φιλοξενείται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στη Ροτόντα, που άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια για να φιλοξενήσει την πολιτιστική εκδήλωση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου και εντάσσεται στη Φωτομπιενάλε.

* Το Ε' δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση έργων κοσμημάτων των μαθητών του τμήματος Κοσμήματος των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του. Τα έργα θα φιλοξενηθούν μέχρι τις 25 Ιουλίου στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος στην οδό Πέτρου Συνδίκα 24.


Θέατρο
* Άνοιξαν οι γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου του δήμου Θεσσαλονίκης.

* Δύο παραστάσεις δίνουν σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ., οι «Μπαντα-ρισμένοι» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το έργο «Η ώρα της κρίσης». Εμφανίζονται στη Σταυρούπολη, στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27) στο πλαίσιο του ομώνυμου φεστιβάλ.

* Τη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι παρουσιάζει η θεατρική ομάδα 5η Εποχή. Φιλοξενείται από σήμερα έως τις 17 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ. στο Θέατρο Κήπου (πλατεία ΧΑΝΘ), στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου.

* Στις 9.15 μ.μ., πρεμιέρα της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Αχαρνής» με τους Στ.Κραουνάκη, Γρ.Βαλτινό, Κ.Βουτσά στο Θέατρο Δάσους, από το Κρατικό Θέατρο Β.Ελλάδος.

Σινεμά:
* Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέχρι τις 14 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο Νεάπολης «Παράδεισος» την ταινία «Σιωπηλός Γάμος».


* Στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο της Θέρμης σινέ Θερμαίς προβάλλεται μέχρι τις 18 Ιουλίου κάθε βράδυ στις 9.30 μ.μ. η ταινία «Το νησί των καταραμένων».

Σχόλια