"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη νέα νομοθεσία που προτείνει, δείχνει ότι δεν επιθυμεί τεκμηριωμένες, ανεξάρτητες και αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στη δημόσια υγεία και στη βιοποικιλότητα". Αυτό επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, Τζον Ντάλι, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, τα κράτη μέλη αντί να είναι υποχρεωμένα να τεκμηριώνουν επιστημονικά την επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων προιόντων που αδειοδοτεί η ΕΕ προκειμένου να τα απαγορεύσουν στη χώρα τους, ενθαρρύνονται όταν θέλουν να τα απαγορεύουν, να το κάνουν για ηθικούς λόγους και χωρίς τεκμηρίωση. Με τον τρόπο αυτό, κατά τη διαδικασία έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ, θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικές μελέτες που θα προέρχονται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για την αξιοπιστία των οποίων έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί έντονες επιφυλάξεις. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Επίτροπος Ντάλι έχει παραδεχθεί απαντώντας σε παλαιότερη ερωτηση του Κρίτωνα Αρσένη ότι απαιτείται η ενίσχυση της ανεξάρτητης λειτουργίας της EFSA.
Ο Επίτροπος Ντάλι, που δέχθηκε ομοβροντία ερωτημάτων από τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, υπεραμύνθηκε της στάσης του, επιμένοντας ότι εφόσον η EFSA γνωμοδοτήσει για ένα μεταλλαγμενο προιόν, δεν χρειάζεται άλλη επιστημονική μελέτη επ΄ αυτού.