Με πρώτο μέλημα την οικονομική ανασυγκρότηση του δήμου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης πολιτών «Θεσσαλονίκη - η πόλη μπροστά», Νίκος Ευθυμιάδης, ευελπιστεί να βρεθεί στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και με συγκεκριμένο πρόγραμμα να ανορθώσει την πόλη. Απόψε (Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010), στις 8 το βράδυ στο «Ολύμπιον», παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του για τη Θεσσαλονίκη, σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Πώς η πόλη θα κερδίσει το μέλλον της».
Την αγανάκτηση, αλλά και τη θλίψη του για «τη σταδιακή κατάρρευση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, για τις ευκαιρίες που δεν αξιοποίησε αυτή η πόλη, για τις προκλήσεις που αφήνει ανεκμετάλλευτες, για την «εκροή» του σημαντικότερου κεφαλαίου της πόλης, για τη φθίνουσα ποιότητα ζωής σε κάθε γειτονιά της πόλης και για ένα σωρό άλλα πράγματα», εξέφρασε ο κ. Ευθυμιάδης.
Επισήμανε πως για να κερδίσει η Θεσσαλονίκη το μέλλον της πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσει άμεσα τον αυτοσεβασμό της στο πεδίο της ποιότητας της καθημερινής ζωής, σε κάθε γειτονιά της πόλης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς. Όσον αφορά τη μετακίνηση των πολιτών, θα δώσει έμφαση στα δικαιώματα των πεζών, και ιδιαίτερα στην προσβασιμότητα για ανάπηρους και μητέρες μικρών παιδιών, ενώ δήλωσε πως θα εργαστεί για την αναβάθμιση του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και την προώθηση της πράσινης μετακίνησης.
Για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, σημείωσε ότι ο δήμος, μπορεί και πρέπει να παρέχει κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην πόλη, να στηρίξει προσπάθειες για την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων.
Για την κοινωνία, είπε πως οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη και ασφάλεια στην οικογένεια, στις εργαζόμενες μητέρες, στα παιδιά, στα ΑΜΕΑ, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για το περιβάλλον, προτεραιότητα είναι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, ενώ δεσμεύτηκε πως θα επιδιώξει να γίνει η Θεσσαλονίκη πρώτη πόλη που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, με ενεργό συμμετοχή του δήμου. Οι πράσινες ταράτσες, η βελτίωση της εικόνας των πάρκων, η αξιοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων, η επένδυση στην ανακύκλωση, η παρέμβαση για την αποτροπή της ρύπανσης του Θερμαϊκού θα αποτελούν τη σταθερή και πιεστική ατζέντα της Δημοτικής Αρχής.

Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης
Ο κ. Ευθυμιάδης, εξήρε και τη σημασία κάποιων βασικών πυλώνων ανάπτυξης, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και η συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων της πόλης. Τέτοια παραδείγματα είναι η Ζώνη Καινοτομίας, η ΔΕΘ-HELEXPO, τα Α.Ε.Ι. της Θεσσαλονίκης, συνδυασμένα με την πράσινη ανάπτυξη. «Όλα αυτά είναι η οικονομία όπου ο δημόσιος τομέας αξιοποιεί την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα και τις ικανότητές του προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας», εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης. Πνεύμονας και ατμομηχανή για την πόλη, παραμένει το λιμάνι. «Γνωστό το πάθος μου. Ίσως είμαι και ο μοναδικός στην αίθουσα που γεννήθηκα μέσα στο λιμάνι», είπε χαρακτηριστικά.

Σύγκριση, όχι σύγκρουση
«Στις επόμενες εκλογές πρέπει να γίνει μία σύγκριση ικανοτήτων, και όχι μια στείρα σύγκρουση ιδιοτήτων. Να διαλέξουμε με βάση ποιος μπορεί να κάνει τι, και όχι σε πια κοινωνική ή πολιτική ή επαγγελματική μερίδα της πόλης ανήκει. Οι συνεργασίες των ικανών και η σύγκλιση αυτών που αγαπούν την πόλη είναι ο στόχος μας», κατέληξε.