του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σε (Τιταν)ομαχία, τείνει να εξελιχθεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει, μεταξύ της νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, με πρόταση της διοίκησης, να μετατραπεί η περιβαλλοντική άδεια του «ΤΙΤΑΝ» σε εργοστάσιο καύσης αδρανών υλικών και υπολειμμάτων πετρελαιοειδών.
Η απόφαση αυτή -που πάρθηκε από την πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου- προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των δημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων και των πολιτών της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, την οποία και χαρακτήρισαν ως «πραξικοπηματική». Παράλληλα δριμεία κριτική προς τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το θέμα, άσκησαν με χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, μαζί με τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέντευξη κατήγγειλαν ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, περίμενε την τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ώστε να «περάσει» μια τόσο σημαντική απόφαση για την πόλη. Πρόσθεσαν μάλιστα πως «η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, που οι αντιδράσεις του κόσμου λόγω καλοκαιριού είναι πεσμένες, ευνόησε τον κ. Ψωμιάδη, να ‘περάσει’ μία τέτοια πρόταση». «Το «ΤΙΤΑΝ», από τσιμεντοβιομηχανία, μετατρέπεται σε εργοστάσιο καύσης δυνητικά επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της Θεσσαλονίκης παλιών νάιλον θερμοκηπίων, ελαστικών, ορυκτέλαιων, λυματολάσπης και άλλων απορριμμάτων», τόνισε από την πλευρά του, ο νομαρχιακός σύμβουλος και γραμματέας νομαρχιακής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Παντελής Κουκουλεκίδης.
Την ίδια στάση κράτησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος από την μεριά του κατήγγειλε τον κ. Ψωμιάδη ότι με την «πραξικοπηματική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων.
Μάλιστα για την απόδειξη των όσων κατήγγειλαν, ο γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, παρουσίασε στοιχεία μελέτης, που εκπόνησε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Greenpeace», το 2005, σύμφωνα με τα οποία από την καύση των παραπάνω απορριμμάτων οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα είναι τεράστιες, εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τοξικών μετάλλων στην ατμόσφαιρα. Εν συνεχεία οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ανακοίνωσαν, πως θα προσφύγουν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πιθανόν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρώσουν απόφαση της πλειοψηφίας.