Ωραίο τηλέφωνο, ωραία εμφάνιση αλλά... δεν έχει δίκτυο! Ο λόγος για το τελευταίο κινητό(;) της Apple το iPhone 4, για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες -σε δικαστήρια των ΗΠΑ- ότι δεν πιάνει το σήμα των κεραιών και "νεκρώνει"! Πολλοί κάτοχοι του τηλεφώνου προχώρησαν σε αγωγές στις ΗΠΑ και κατηγορούν την εταιρεία ότι εσκεμμένα απέκρυψε τα προβλήματα λήψης που παρουσιάζει η συσκευή λόγω κακοτεχνίας στην κεραία της.
«Το iPhone 4 παρουσιάζει σχεδιαστικά και κατασκευαστικά ελαττώματα», αναφέρει το κείμενο της αγωγής που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Οι ενάγοντες κατηγορούν την Apple για «απάτη λόγω απόκρυψης, εσκεμμένη παραπλανητική παρουσίαση και αμέλεια».
Τι συμβαίνει; Σύμφωνα με τους τεχνικούς, επειδή το iPhone 4 έχει μεταλλικό περίβλημα στα πλάγια, το οποίο λειτουργεί και ως κεραία Wi-Fi από τη μία πλευρά και ως κεραία κινητής τηλεφωνίας από την άλλη, τo σήμα του δικτύου γίνεται εξαιρετικά αδύναμο όταν ο χρήστης αγγίζει το περίβλημα του τηλεφώνου στην κάτω αριστερή γωνία. Η λύση υπάρχει: Να... μην ακουμπάμε το τηλέφωνο, όταν μιλάμε!
Το πρόβλημα ίσως να λυνόταν αν η εταιρία έβρισκε κάποιον τεχνικό τρόπο να ξεπεράσει τη δυσλειτουργία. Αντ' αυτού, οι τεχνικοί της εταιρίας προτείνουν στους καταναλωτές που έσπευσαν να πάρουν το smart phone, να... «κρατούν τα τηλέφωνά τους με άβολο και αφύσικο τρόπο», να πληρώσουν 10 δολάρια για να επιστρέψουν τη συσκευή ή να αγοράσουν έναντι 29,95 δολαρίων τη λαστιχένια θήκη της Apple, που λύνει το πρόβλημα λήψης. Μάλιστα, η πρώτη «λύση» δόθηκε διά στόματος του ίδιου του προέδρου της εταιρείας Στιβ Τζομπς, ο οποίος έδειξε στους χρήστες πώς να κρατούν το iPhone για να μην έχουν πρόβλημα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι δικηγορικό γραφείο στην Καλιφόρνια δέχτηκε σε μία μόνο ημέρα 1.400 email από οργισμένους αγοραστές που επιθυμούν να καταθέσουν και εκείνοι αγωγή εναντίον της Apple.
Μπροστά σε αυτό το κύμα αγωγών, η εταιρία δημοσίευσε αγγελία με την οποία ζητά να προσλάβει μηχανικούς που ειδικεύονται στις κεραίες.