Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας –Σερβίας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 3 Ιουνίου. Δεκάδες ήταν τα επιχειρηματικά ραντεβού ανάμεσα στους περίπου 40 Σέρβους και 80 Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι διατύπωσαν το ενδιαφέρον τους για μεταξύ τους συνεργασίες σε διάφορους τομείς, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια και το εμπόριο.
Στην ομιλία του, ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε στους πατροπαράδοτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική παρουσία των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα του. Μάλιστα, ο κ. Τάντιτς κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Σερβία υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων (όπως ο άξονας 10 που συνδέει τις δυο χώρες με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης), αλλά και με την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι θα προτρέψει τους συμπολίτες του να επισκεφθούν και φέτος τις όμορφες παραλίες της χώρας μας στις οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι Σέρβοι αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους».
Στη στρατηγική θέση που κατέχει η Σερβία για τη συνολική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ίδιας της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Εμπορίου και Υπηρεσιών της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Και «έδειξε» ως τομείς κοινού ενδιαφέροντος στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, την ενέργεια, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Ο κ. Μπακατσέλος
«Σήμερα, η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κρατών, ιδιαίτερα δε αυτών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή, καθίσταται επιτακτικότερη, τόσο λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, όσο και λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και πρόσθεσε: «Η περιοχή της Βαλκανικής και ειδικότερα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί ίσως τη μοναδική περιοχή με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρώπη. Πιστεύουμε σταθερά ότι είναι πολύ σημαντική η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ».
Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη ότι «στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι καθοριστικός». Γι΄ αυτό, όπως είπε, «το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα σας, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της επανόδου της Σερβίας στην ομαλότητα, μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με Επιμελητήρια της Σερβίας, τόσο για τη διοργάνωση και υποδοχή αποστολών, όσο και με συμμετοχή σε δράσεις, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε και στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε εμπορικό επίπεδο ακολούθησαν ανοδική πορεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2010, με την εξαίρεση της τελευταίας χρονιάς, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, είναι ισχυρή η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, οι επενδύσεις των οποίων υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Όμως, όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος, «υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Η διεθνής κρίση κατέδειξε τις αδυναμίες των οικονομιών μας. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε μπροστά και να προωθήσουμε τις δράσεις εκείνες που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η μεταποίηση, και οι υπηρεσίες».

Νέα εποχή
Σήμερα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη απαιτούν καινοτομία. Οι δύο χώρες διαθέτουν ικανό ανθρώπινο κεφάλαιο και δυναμικές επιχειρηματικές κοινότητες. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών».
Τέλος, ο κ. Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι η παρουσία του Σέρβου προέδρου στη Θεσσαλονίκη και στο επιχειρηματικό φόρουμ του ΕΒΕΘ «θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, Υφυπουργός Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Μίλος Μπούγκαριν, Πρόεδρος του Εμπορικού κ αι Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερβίας, ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Σερβίας και ο κ. Ντράγκαν Κόστιτς Διευθύνων Σύμβουλος Ελεύθερης Ζώνης Pirot Σερβίας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Γιάννης Βεργίνης Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Σερβίας παρόντες ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Σέρβος ομόλογός του κ. Ντάγκαν Ζουπάνιεβατς.
Στο περιθώριο της προαναφερόμενης εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΘ, κ. Δημ. Μπακατσέλου, με τον Πρόεδρο του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Προέδρους περιφερειακών Επιμελητηρίων της Σερβίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο γειτόνων λαών, ενώ όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.
Επίσης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για συνεργασία με το Επιμελητήριο μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων καθώς και για την αξιοποίηση της λειτουργίας του Γραφείου PSLO που έχει έδρα στο ΕΒΕΘ. Μία άλλη παράμετρος που τονίστηκε ήταν η πολύτιμη εμπειρία που μπορεί να μεταφέρει η Ελλάδα στη Σερβία στον τομέα του τουρισμού.

Στη φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr, από αριστερά οι κ.κ. Τάντιτς, Βενιζέλος και Μπακατσέλος