Γλυπτό, μεγάλων διαστάσεων, από καροτσάκια σούπερ μάρκετ, ποδήλατα, αγροτικά μηχανήματα, λάστιχα, λαμαρίνες, σιδηρικά, σχοινιά και δίχτυα, όλα τους καλυμμένα από βρύα, κοράλλια, όστρακα και... καβουράκια, απέκτησε, από χθες, Σάββατο 13 Ιουνίου 2010, η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.
Είναι δημιούργημα ομάδας καλλιτεχνών του 2ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και σπουδαστών Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της πόλης. Για να δημιουργηθεί χρησιμοποιήθηκαν σκουπίδια, που ανέσυραν από το βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου εξήντα δύτες από σαράντα αλιευτικά σκάφη.
"Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής του Θερμαϊκού με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος", ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγχαίροντας την πρωτοβουλία της αντινομαρχίας Αλιείας, του Γραφείου Νεολαίας της Νομαρχίας και των συλλόγων.
"Συναντούμε ό,τι πιο περίεργο μπορείτε να φανταστείτε στο ψάρεμα, από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και σίδερα, μέχρι λεκάνες τουαλέτας, λάστιχα, αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων", είπε ο εκπρόσωπος των αλιευτικών συλλόγων Μείζονος Θεσσαλονίκης, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου, Κώστας Χορίκης.
Αυτή τη φορά ο καθαρισμός ξεκίνησε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο. Τα σκουπίδια ήταν πολλά και περίεργα προκαλώντας την έκπληξη της ομάδας καλλιτεχνών, αλλά και των περαστικών που παρακολούθησαν από κοντά την κατασκευή του περίεργου αυτού γλυπτού.
Σε ό,τι αφορά δε την κατάσταση κάτω από την επιφάνεια των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, οι δύτες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα, καθώς, όπως ανέφεραν, ο βυθός δεν καλύπτεται από βούρκο.
Κι αν κάποιοι βιάζονται και δεν τους αρέσει το θέαμα, να τους πούμε ότι το γλυπτό θα παραμείνει εκεί ως την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.