Προσοχή στις κλοπές κινητών και gps

Απίστευτες κομπίνες σκέφτονται και στήνουν απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου, για να διαρρήξουν σπίτια, ή να ελαφρώσουν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και τις κινητές μας κάρτες. Όταν "ανοίγουν" αυτοκίνητα και κλέβουν κινητά και gps, το κάνουν με... σκοπό: Από τα gps βρίσκουν τις διευθύνσεις μας και μπουκάρουν στα σπίτια μας και από τα κινητά ζητούν μέσω γραπτών μηνυμάτων τα pin των τραπεζών από συγγενικά μας πρόσωπα και σηκώνουν χρήματα. Διαβάστε το email που μας έστειλε ένας φίλος:
ΓΙΑ ΤΑ GPS
Ένας φίλος, μου είπε πρόσφατα ότι κάποιο ζευγάρι βρήκαν το αυτοκίνητό τους σπασμένο, ενώ βρίσκονταν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Το αυτοκίνητό τους ήταν δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο πάρκινγκ των φιλάθλων.
Πράγματα που έχουν κλαπεί από το αυτοκίνητο: τηλεχειριστήριο πόρτας γκαράζ, κάποια χρήματα και ένα GPS, το οποίο είχαν αφήσει στο ταμπλό. Όταν τα θύματα πήγαν σπίτι, διαπίστωσαν ότι το σπίτι τους είχε λεηλατηθεί.
Οι κλέφτες είχαν χρησιμοποιήσει το GPS για να τους καθοδηγήσει στο σπίτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το τηλεχειριστήριο του γκαράζ για να ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ και να μπουν στο σπίτι. Οι κλέφτες γνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο ποδοσφαιρικό αγώνα, ήξεραν τι ώρα θα τελείωνε το παιχνίδι και ήξεραν σε πόσο χρόνο θα έπρεπε να «καθαρίσουν» το σπίτι. Φαίνεται ότι είχαν φέρει ένα φορτηγό για να το γεμίσουν με το περιεχόμενο του σπιτιού.
Να προσέχετε εάν έχετε GPS. Μην τοποθετείτε τη διεύθυνση του σπιτιού σας σε αυτό. Βάλτε ένα κοντινό σημείο (όπως ένα κατάστημα ή βενζινάδικο) ώστε να μπορεί ακόμα να βρει το δρόμο για το σπίτι σας. Με αυτό τον τρόπο, κανένας άλλος δεν θα ξέρει πού μένετε, αν είχε κλέψει το GPS σας.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ
Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό........
Είχαν κλέψει την τσάντα μιας κυρίας. Στην τσάντα της, είχε το κινητό της, την πιστωτική της κάρτα, το πορτοφόλι της... κλπ.
20 λεπτά αργότερα, όταν κάλεσε τον σύζυγο της από ένα τηλέφωνο να του πει τι είχε συμβεί, ο σύζυγός της, της είπε «έλαβα από ‘σένα ένα sms που μου ζητούσες τον αριθμό PIN μας και σου το έστειλα πριν από λίγο».
Όταν επικοινώνησαν με την τράπεζα, ο υπάλληλος τους είπε ότι ένα σημαντικό ποσό είχε μόλις αναληφθεί. Ο κλέφτης είχε χρησιμοποιήσει το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο και με το όνομα «σύζυγος» από τη λίστα επαφών, είχε στείλει sms και είχε στα χέρια του το pin. Μέσα σε 20 λεπτά, είχε τραβήξει τα χρήματα από το λογαριασμό τους.
Μην αποκαλύπτετε τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα επαφών σας στο κινητό. Αποφύγετε τη χρήση ονομάτων όπως: σπίτι, αγάπη, μπούμπης, ζουζούνι, γλυκός-ιά μου, μπαμπάς, μαμά, κλπ.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ καλώντας πίσω, όταν σας ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσα από γραπτά μηνύματα.
Επίσης, όταν δέχεστε sms από τους φίλους ή την οικογένειά σας για να τους συναντήσετε κάπου, καλέστε για να επιβεβαιώσετε ότι το μήνυμα ήρθε από αυτούς. Αν δεν μπορείτε να τους βρείτε, να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών, όπως πού βρίσκεστε, σε πόση ώρα φθάνετε, αν είστε σε ταξίδι κλπ., σε απαντήσεις sms προς την «οικογένεια και φίλους».

Σχόλια