Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα πάνω- κάτω έφεραν 30 άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής. Με καλυμμένα τα πρόσωπα, εισέβαλαν στην Πολυτεχνική Σχολή, επιτέθηκαν σε φοιτητές και τους ξυλοφόρτωσαν, στέλνοντας κάποια παιδιά με σοβαρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο, δίνοντας έτσι άλλη μια αφορμή για συζήτηση γύρω από το θέμα του ασύλου.
Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Οι φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων είχαν παραμείνει στο δεύτερο όροφο της πτέρυγας διδασκαλίας του Τμήματος στο πλαίσιο μιας απόλυτα θεμιτής κοινωνικής τους εκδήλωσης. (Να σημειώσουμε πως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, με απόφαση ΓΣ, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα). Περίπου 30 άγνωστοι τους επιτέθηκαν και οι μόνοι που ήρθαν σε βοήθεια ήταν κάποιοι φοιτητές της Φιλοσοφικής που ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά.
Οι άγνωστοι εισβολείς απεχώρησαν, αφού πρώτα κατέστρεψαν ό,τι βρέθηκε στο δρόμο τους από τις υποδομές της Σχολής.
Αυτό το περιστατικό αναστάτωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.
«Μετά από ένα 10ήμερο νέων ανούσιων συζητήσεων σχετικά με το άσυλο, και υπό το πρίσμα συμβάντων όπως το παραπάνω, πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως προϊστάμενοι ακαδημαϊκών μονάδων του Ιδρύματος», σημείωσε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Ο κ. Μουσιόπουλος, επισήμανε πως από μόνη της η συγκεκριμένη έξαρση βίας παρόλο που δεν υπήρξε νεκρός φοιτητής αποτελεί πρόδηλη κατάλυση του ασύλου. Πρόσθεσε πως θεωρεί επιβεβλημένο να αποφασιστεί αν η παρουσία στον πανεπιστημιακό χώρο οποιονδήποτε ομάδων, ένοπλων ή μη (με λοστούς και καδρόνια να λογίζονται ως όπλα), με καλυμμένα τα πρόσωπα αποτελεί λόγο άμεσης παρέμβασης της δημόσιας αρχής. «Η ειδοποίηση της τελευταίας πρέπει να γίνεται ακαριαία από το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου, στο οποίο πρέπει να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση», κατέληξε.

Υπέρ του ασύλου οι φοιτητές
Από την πλευρά τους οι φοιτητές φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη, αφού τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ασύλου. Ο Γιώργος Κιλιρίδης, μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να επισημάνει πως δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε το ρόλο του πανεπιστημίου καθώς αναπτύσσει και καλλιεργεί το πνεύμα, τη γνώση και την σκέψη του φοιτητή. «Σε περίπτωση που συμβαίνουν αδικήματα υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που αφορά το άσυλο, το οποίο είναι σαφές και σκληρό και πρέπει να τίθεται σε πλήρη εφαρμογή» και κατέληξε λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα ασύλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Βασιλάκος, μέλος ΔΑΠ ΝΔΦΚ Οδοντιατρικής, ο οποίος ανέφερε πως είναι καταδικαστέα τέτοια αποτρόπαια περιστατικά. Τόνισε πως το άσυλο αποτελεί μεγάλη κατάκτηση και ο συμβολικός του χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού υπενθυμίζει τη σημασία της ελευθερίας της έρευνας και της έκφρασης ανεξάρτητων ιδεών που έχουν σκοπό την προαγωγή της γνώσης. «Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται κατάχρηση του από άτομα και ομάδες κάθε είδους για διάφορους λόγους, που κάθε άλλο παρά με την ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση και διακίνηση ιδεών σχετίζονται», επισήμανε.
Τέλος, ο Νίκος Ματμέ, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, έκανε λόγο για μηχανισμούς και ομάδες που θέλουν να καταργήσουν τις μηχανές υπεράσπισης του ασύλου. «Κάποιοι ρίχνουν νερό στο μύλο για να καταλύσουν τον πλέον αυτό δημοκρατικό θεσμό», σημείωσε και κάλεσε όλους τους φοιτητές σε μαζικούς αγώνες για υπεράσπιση του ασύλου.