• Θαρραλέα και πρωτοποριακή κίνηση Καραμανλή. Ανέλαβε το μερίδιο των πολιτικών ευθυνών που του αναλογεί για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, παραδέχτηκε ότι, αρχικά, υποτίμησε το θέμα και δεν είδε τις πραγματικές διαστάσεις του. Διαχώρισε τις κινητοποιήσεις των μαθητών από τους βανδαλισμούς, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να συνδέουμε τις αγωνίες της νεολαίας με τα έκτροπα των ταραξιών που πλήγωσαν τη χώρα» και ζήτησε την καταδίκη της βίας χωρίς «ναι μεν, αλλά». Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής κρίσης περιέγραψε μια ζοφερή διεθνή πραγματικότητα, επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές αντοχές και χαρακτήρισε υποβολιμαίες και ανεύθυνες φημολογίες τα περί προβλημάτων στη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας.
  • Για «παραπλανηθέντα πρωθυπουργό» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. «Μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς έχουμε και παραπλανηθέντα πρωθυπουργό», σχολίασε επί λέξει. Πρόσθεσε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης θα έπρεπε να συνοδεύεται από παραιτήσεις υπουργών και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. «Καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση», σχολίασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν βγήκε ενιαίο πόρισμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Στο θέμα της υπόθεσης Βατοπαιδίου αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
  • Πέταξαν μαύρες κουκούλες στην είσοδο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, σε μια συμβολική κίνηση, προκειμένου να δείξουν ότι οι μαθητές διαδηλώνουν με ακάλυπτα πρόσωπα. Ο λόγος για μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, που πήραν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα σχολείων Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Δικαστηρίων, από όπου ξεκίνησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονιας-Θράκης. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, ομάδα περίπου 50 νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ κατά του κτιρίου των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε τέσσερα περιπολικά, ένα κατάστημα και μία κλούβα των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων. Αμέσως μετά οι νεαροί κατέφυγαν στην οδό Ούλοφ Πάλμε -κοντά στην Πανεπιστημιούπολη-, όπου έκαψαν παλιά αυτοκίνητα.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση του τριμελούς εφετείου για την περίφημη υπόθεση της ζαρντινιέρας. Πρόκειται για την υπόθεση του ξυλοδαρμού Κύπριου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, το 2007. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες στους οκτώ αστυνομικούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό.
  • Πρωτοφανής εισβολή ομάδας περίπου 20 νεαρών στο στούντιο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, στις 3 το μεσημέρι -την ώρα που άρχιζε το δελτίο ειδήσεων της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης. Οι νεαροί διαμαρτυρήθηκαν για τις συλλήψεις των τελευταίων ημερών. Το δελτίο διακόπηκε για λίγα λεπτά, ενώ οι ειρηνικοί εισβολείς ανήρτησαν πανό και αποχώρησαν λίγο αργότερα. Mιλώντας στο δελτίο ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός, λέγοντας ότι οι νεαροί είχαν ξεκινήσει από νωρίς να έρχονται στο Ραδιομέγαρο σε μικρές ομάδες και όχι οργανωμένα. Όπως είπε, δεν επρόκειτο για μαθητές, αλλά για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, ορισμένα εκ των οποίων πήγαν στο γραφείο του, λέγοντας ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που γίνεται η μετάδοση των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παναγόπουλου, οι νεαροί επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη στο στούντιο, αλλά και να εμποδίσουν και τον ίδιο να βγει από το γραφείο του. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι του παρεδόθη ένα κείμενο ανυπόγραφο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιστατικό, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
  • Δέσμη μέτρων για την τόνωση του κλίματος στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εξήγγειλε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της πόλης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» των ανταποδοτικών τελών για το 2009, για όσους επαγγελματίες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές, καθώς και την εφαρμογή του μέτρου της ελεύθερης στάθμευσης στο κέντρο, το διάστημα 20-31 Δεκεμβρίου.
  • Αναβάλλεται ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς, που επρόκειτο να γίνει στις 20 και 21 Δεκεμβρίου. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου, επικαλούμενη την αναταραχή των τελευταίων ημερών στο χώρο της Παιδείας. Η νέα ημερομηνία θα κοινοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου.
  • Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες που τους αφαιρέθηκαν από τη δημοτική αστυνομία, χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο, έχουν όλοι οι παραβάτες. Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται μέχρι την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διευκολυνθεί το κοινό στις μετακινήσεις του, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, αλλά και για την τόνωση της αγοράς του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, ύστερα από τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, που έπληξαν τους καταστηματάρχες.
  • Ραντεβού στις 16 Ιανουαρίου έδωσαν και πάλι οι αγρότες, προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Την απόφαση έλαβαν οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών από διάφορα σημεία της Ελλάδας, σε συνάντησή τους στα Τέμπη. Διαφορετική στάση τηρούν οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Το μεσημέρι απέκλεισαν εκ νέου τους κόμβους Πετριτσίου και Νέων Κερδυλίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
  • Στον 13ο μισθό, η καταβολή του οποίου γίνεται τις επόμενες μέρες, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι έμποροι. Ελπίζουν να αυξήσει την αγοραστική κίνηση. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας έχει τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
  • «Απαντάμε στην τυφλή βία με αγάπη και χαμόγελο». Αυτό δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει τις δύο μεγάλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η νομαρχία Θεσσαλονίκης για τις ειδικές κοινωνικές ομάδες.
  • Το ομοίωμα του νεογέννητου Χριστού από τη Φάτνη της πλατείας Αριστοτέλους, έκλεψαν, τα ξημερώματα, άγνωστοι. Στη θέση του τοποθέτησαν μια τηλεόραση. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έκανε λόγο για «πράξη ασέβειας».
  • Διαρροή νερού σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Κασσάνδρου όταν έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της περιοχής. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ενημέρωσαν την ΕΥΑΘ εδώ και 8 μήνες πως υπήρχε πρόβλημα με τον αγωγό, καθώς έβλεπαν νερά στο δρόμο. Τα συνεργεία της επιχείρησης, όμως, δεν εμφανίστηκαν και, το πρωί, ο αγωγός έσπασε.
  • Η ιστορία της Ανατολικής Θράκης και η συμβολή της στους αγώνες του Ελληνισμού περιγράφονται στο βιβλίο «Μνήμης Οδοιπορία- Ανατολική Θράκη» του δημοσιογράφου Χρίστου Ζαφείρη. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σήμερα στην Ένωση Συντακτών.
  • Σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της αναμένεται να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Οι εξελίξεις αυτές μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χρηματαγορών. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί σε τραπεζικά ιδρύματα της Αμερικής, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου του μεγάλου αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου Μπέρναντ Μάντοφ.
  • Ο νομπελίστας φυσικός Στίβεν Τσου ορίστηκε -και επισήμως- υπουργός Ενέργειας στο κυβερνητικό σχήμα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τζον Κέρι ορίστηκε νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
  • Εντός του 2009 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγάλου πάρκου που κατασκευάζει ο δήμος στο Λιτόχωρο, σε χώρο παλιού αμμορυχείου. Όπως είπε ο δήμαρχος Λιτοχώρου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό στην Τιβι100», το 2009 θα ολοκληρωθεί και το έργο του ΧΥΤΑ, το οποίο θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή.
  • Από έλλειψη νερού υποφέρει ο δήμος Σκύδρας. Η περιοχή που άλλοτε διέθετε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα σήμερα δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της άρδευσης αλλά και της ύδρευσης.
  • Τον ομογενή τραγουδιστή Χάρη Ιορδανίδη τίμησε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Καλαμαριάς.
  • Μήνυμα προς το λαό του ΠΑΟΚ απευθύνει, ο πρόεδρος του Δικεφάλου, Θοδωρής Ζαγοράκης, μέσω των φυλλαδίων της μεγάλης καμπάνιας του ΠΑΟΚ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι ο κόσμος του συλλόγου είναι ο μοναδικός επενδυτής και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανείς άλλος ενδιαφερόμενος να επενδύσει μέχρι σήμερα στον ιστορικό σύλλογο της Μακεδονίας.
  • Με το δικό του προσωπικό-καυστικό στυλ σχολίασε το παιχνίδι με την ΑΕΚ ο πρόεδρος του Άρη, Λάμπρος Σκόρδας. Σε συνέντευξή του σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, o ισχυρός άνδρας της κίτρινης ΠΑΕ υποστήριξε πως ο Άρης δικαιούταν τη νίκη και κριτίκαρε τη στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης. Ακόμη σχολίασε τη διαιτησία, αλλά δεν ασχολήθηκε με τον Μπάγεβιτς, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις για τη διαδοχή στην προεδρία της ΕΠΟ.
  • Στον Ηρακλή, μετά την επιτυχία επί του Αστέρα Τρίπολης ρίχνουν το βάρος τους στον τελευταίο αγώνα του πρώτου γύρου με την ομάδα της Ξάνθης. Ο Μάκης Κατσαβάκης προσπαθεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του ούτως ώστε μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος ο Ηρακλής να παρουσιαστεί ακόμη πιο βελτιωμένος.
  • Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης παρέμεινε κάτω από τις 1800 μονάδες λόγω αδυναμίας και έκλεισε καταγράφοντας πτώση: -1,84%, στις 1741,57 μονάδες.
  • Τοπικές βροχές κατά διαστήματα, αναμένουν, για αύριο Τετάρτη, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι μετεωρολόγοι.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ TV 100