• Εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας το νέο έτος, αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Νίκος Λέγκας είχαν συνεργασία στο υπουργείο Οικονομίας για να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2008 άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα κατά τη διάρκεια του επομένου έτους, το οποίο εξ αντικειμένου θα είναι πιο δύσκολο από το τρέχον έτος. Άλλωστε, εφέτος η υστέρηση των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Αναξιόπιστο και επικίνδυνο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας πως βασίζεται σε ψευδή στοιχεία και θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία.
  • «Αντιλαϊκό και ωμό στη μέθοδο και στην ουσία» χαρακτηρίζει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τον προϋπολογισμό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε ακόμη πως «στο μέσο μιας κρίσης που σαρώνει σα λίβας εργασία, εισοδήματα και απασχόληση, ο κ. Καραμανλής επιλέγει για μία ακόμη φορά την ανακατανομή των πόρων υπέρ των τραπεζών και του κεφαλαίου».
  • Να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά, λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης. Τα επεισόδια κράτησαν μακριά τους καταναλωτές κι έτσι αποφασίστηκε σειρά μέτρων, για να τονωθεί η κίνηση στην αγορά, όπως: Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν, καθώς και η δωρεάν στάθμευση στο πάρκινγκ της ΔΕΘ και στο λιμάνι. Στο μεταξύ, πιστώθηκε στην Αγροτική Τράπεζα ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο θα καταβάλλεται από αύριο η άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10.000 ευρώ, στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις βίαιες διαδηλώσεις.
  • Ένα ευρώ επιπλέον θα πληρώνουν όσοι επιλέγουν τα ταξί για τις μετακινήσεις τους, καθώς από σήμερα Τετάρτη ισχύει το δώρο των Χριστουγέννων. Έτσι, η ελάχιστη διαδρομή κοστίζει 3 ευρώ και 80 λεπτά. Η καταβολή του δώρου θα λήξει στις 6 Ιανουαρίου.
  • Δυσκολεύονται –και σήμερα- να κινηθούν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Ο λόγος, οι κινητοποιήσεις μαθητών, οι οποίοι πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς κεντρικών οδών της πόλης, από το μεσημέρι. Ομάδες μαθητών γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης βγαίνουν στους δρόμους απροειδοποίητα, για να εκφράσουν για πολλοστή φορά την οργή τους για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη.
  • Ένα μεγάλο πανό, μεγέθους περίπου πέντε επί πέντε μέτρων, που γράφει σε τέσσερις γλώσσες τη λέξη «αντίσταση» αναρτήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, κοντά στον ιστό της σημαίας. Το πανό υπογράφει η κίνηση φοιτητών Σχολών της Αθήνας, οι οποίοι καλούν για αύριο, Πέμπτη, σε πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης. Κατά την είσοδο των διαδηλωτών προκλήθηκαν μικροσυμπλοκές με τους φύλακες του αρχαιολογικού χώρου.
  • Περίπου πενήντα νεαροί κατέλαβαν τα γραφεία της ΓΣΕΕ στην Αθήνα και κρέμασαν πανό, αφού αφαίρεσαν το πανό της ΓΣΕΕ. Φωτιά σε κλούβα των ΜΑΤ έβαλαν άλλοι νεαροί, στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας βενζίνη και βόμβες μολότοφ. Μέσα στην κλούβα βρισκόταν ο οδηγός της, ο οποίος όμως πρόλαβε να την εγκαταλείψει.
  • Αιχμηρή δήλωση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Σχολιάζοντας τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι συνθήκες επιβάλλουν και ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση».
  • Εισηγήσεις για σαρωτικό ανασχηματισμό δέχεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, χθες, παραδέχτηκε τις ευθύνες που φέρει για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, ακόμη και ο αντιπολιτευτικός τύπος, όπως η εφημερίδα το Βήμα, επισημαίνει σήμερα ότι ο προσωπικός τόνος του πρωθυπουργού, ο πρώτος ενικός που χρησιμοποίησε στην ομιλία του, η ένταση στον λόγο του, η φράση του «είμαι εδώ» με την οποία σταμάτησε τα σενάρια διαδοχής και κυρίως η «συγγνώμη» που ζήτησε, διόρθωσαν την εικόνα στις τάξεις υπουργών και βουλευτών.
  • «Ο πρωθυπουργός φυγομάχησε χθες στη Βουλή, καθώς δεν προσήλθε στην συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι «ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει πράξεις, όπως οι παραιτήσεις των εμπλεκομένων υπουργών και η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».
  • Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ παραμένουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Μετά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο διαμαρτυριών. Αγρότες του νομού Σερρών απέκλεισαν επ' αόριστον το δρόμο προς το τελωνείο Προμαχώνα στο ύψος του Πετριτσίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
  • Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η ταλαιπωρία πληρωμάτων εμπορικών σκαφών και εισαγωγέων, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παραμένουν χαλασμένες οι τρεις γερανογέφυρες που είναι εγκατεστημένες στο σταθμό διακίνησης των κοντέινερ. Την ασυνήθιστη βλάβη αποδίδει στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Λιμένος, παραδεχόμενος ότι η απώλεια κερδών για τον οργανισμό είναι πολύ μεγάλη.
  • Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση η οποία επιτρέπει υπό ορισμένες προϋποθέσεις την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα. Για «μεγάλη δικαίωση» έκανε λόγο σε δήλωσή της η Υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Όπως τόνισε, «κάναμε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον χρόνο εργασίας καθώς η Ελλάδα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα στη βάση της ποιότητας και όχι της υπερεργασίας».
  • Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις εισπρακτικές εταιρείες. Εντός Ιανουαρίου το σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Αιφνιδίασε χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,25%. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Την ίδια στιγμή, τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων.
  • Νέο χτύπημα των «Ρομπέν των φτωχών» είχαμε σε σούπερ μάρκετ στη Σταυρούπολη. Σύμφωνα με την αστυνομία, νεαροί μπήκαν σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και γέμισαν καρότσια με τρόφιμα, τα οποία μετέφεραν σε γειτονική λαϊκή αγορά. Εκεί, τα μοίρασαν σε καταναλωτές, πέταξαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και εναντίον της ακρίβειας και τράπηκαν σε φυγή.
  • Δώρα στους μικρούς ασθενείς του Ιπποκράτειου Γενικού νοσοκομείου Θ εσσαλονίκης μοίρασε σήμερα η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Θεάματος και Επικοινωνίας. Πρωτοστάτης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Απόστολος Τσουρέκας.
  • Επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ο δήμος Αγίου Παύλου διαθέτει φαγητό στους άστεγους δημότες. Καθημερινά 20 οικογένειες σιτίζονται από το φαγητό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
  • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν δώρα στους ασθενείς.
  • Αναβίωση τοπικών εθίμων θα γίνει και φέτος στο δήμο Αρναίας. Στο πανέμορφο χειμερινό τοπίο της ορεινής Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου, θα αναβιώσει το έθιμο του Μελώματος του Χριστού στην Αρναία, η Γουρουνχαρά στο Στανό και τα Τσιγαρίδια στην Παλαιόχωρα.
  • Μια μόλις ημέρα μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος που ενισχύει σημαντικά τη δυνατότητα στις ξένες δυνάμεις να καταπολεμούν την πειρατεία εντός των ορίων των σομαλικών χωρικών υδάτων, τρία ακόμη πλοία βρέθηκαν στα χέρια πειρατών.
  • Στη Βαγδάτη έφτασε αιφνιδιαστικά σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Εκεί, μαζί με τον Ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ Μαλίκι, ανακοίνωσαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ τον Ιούλιο του 2009.
  • Η διάθεση των μετοχών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ύψους 23.350.000 ευρώ, που αποφασίστηκε κατά τη γενική συνέλευση, άρχισε και ήδη αρκετοί φίλοι της ομάδας πέρασαν από τη συνεργαζόμενη τράπεζα για την αγορά μετοχών. Η αξία κάθε μετοχής ανέρχεται σε 0,333 ευρώ και δεν υπάρχει ανώτατο όριο, αλλά οι επενδυτές θα υποχρεούνται να εγγράφονται για αριθμό των μετοχών που είναι πολλαπλάσιος του 3.
  • Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Ηρακλή, συνεχίζεται καθώς στο δεύτερο γύρο τόσο η τεχνική ηγεσία όσο και η διοίκηση θέλουν να παρουσιάσει η ομάδα βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο εντός αγωνιστικού χώρου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αφήσει να διαρρεύσουν οι ιθύνοντες του Ηρακλή, τα επόμενα χτυπήματα θα είναι άμεσα και θα έχουν να κάνουν με θέσεις στο χώρο του κέντρου αλλά και της επίθεσης.
  • Με τις μεταγραφές ασχολούνται και στον Άρη. Μπορεί η διοίκηση της ομάδας να μην ανοίγει τα χαρτιά της, ωστόσο θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ορισμένοι ποδοσφαιριστές θα αποχωρήσουν, με πρώτο τον Μάρκο Αουρέλιο, που εδώ και αρκετό καιρό έχει ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζεται στα πλάνα της ομάδας. Το ίδιο συμβαίνει με τον Φελίπε Σανσόν, που επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του και για προσωπικούς λόγους.
  • Σημαντική επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Οι νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα εννέα και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο τα 10 μποφόρ. Αύριο Πέμπτη τα φαινόμενα από τη δυτική Ελλάδα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου, αλλά το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Λεπτομέρειες για τον αυριανό καιρό από τη Μαριάννα Βαραδίνη.