Αποθέματα αλατιού, διαγωνισμοί για τον αποχιονισμό και 17 νέα μηχανήματα μέσω του προγράμματος «Αιγίς» – Νομοθετικές παρεμβάσεις για τα μπάζα και τον καθαρισμό των ρεμάτων ζητά ο Κώστας Γιουτίκας
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της χειμερινής περιόδου, με τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων να βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αποθήκες διαθέτουν ήδη ικανοποιητικές ποσότητες αλατιού, ενώ προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου. Παράλληλα, αναμένεται η ενίσχυση του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας με 17 νέα μηχανήματα, μέσω του προγράμματος «Αιγίς».
Την εικόνα της προετοιμασίας παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, κατά τη διάρκεια ευρείας συντονιστικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τόσο ο σχεδιασμός για την επικείμενη χειμερινή περίοδο όσο και ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώθηκε.
Ο κ. Γιουτίκας ευχαρίστησε το υπουργείο για την επικείμενη παραλαβή 17 μηχανημάτων, εκ των οποίων τα 14 είναι χωματουργικά και τα τρία εκχιονιστικά, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης περιστατικών αρμόδια επικεφαλής παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο, σημείωσε ότι η έναρξή της ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δύο σοβαρά περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή επιχειρήσεων και σημαντικές υλικές ζημιές. Ωστόσο, η συνέχεια του καλοκαιριού ήταν καλύτερη, με λιγότερες πυρκαγιές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και με τα περισσότερα συμβάντα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, πριν λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Παρεμβάσεις για μπάζα και ρέματα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης σε δύο προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων που έχει καταθέσει η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, ζητώντας την υποστήριξη του υπουργού. Η πρώτη αφορά την ανεξέλεγκτη απόρριψη οικοδομικών υλικών και μπαζών, ενώ η δεύτερη τη χρηματοδότηση των συστηματικών καθαρισμών των ρεμάτων.
Όπως επισήμανε, σημαντικό μέρος των μπαζών που καταλήγουν σε ρέματα προέρχεται από τον αστικό ιστό. Παρά τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραβάτες, τα πρόστιμα δεν αποδεικνύονται αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να συνεχίζεται.
Η πρόταση της Περιφέρειας προβλέπει τη δυνατότητα παρέμβασης της δημοτικής αστυνομίας και των περιφερειακών υπηρεσιών στις εισόδους και εξόδους των πόλεων, προκειμένου να ελέγχονται φορτηγά που μεταφέρουν τέτοια υλικά χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Στις περιπτώσεις αυτές θα προβλέπεται η κατάσχεση των οχημάτων και η μεταφορά των μπαζών σε αδειοδοτημένους χώρους.
Για τα ρέματα, ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε ότι απαιτούνται συνεχείς εργασίες καθαρισμού, ωστόσο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει στους δήμους και τις περιφέρειες τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Ως αποτέλεσμα, οι παρεμβάσεις περιορίζονται στις πλέον επείγουσες ανάγκες. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα μεταπώλησης των φερτών υλικών που συγκεντρώνονται κατά τους καθαρισμούς, ώστε μέρος των εσόδων να επιστρέφει στις εργασίες συντήρησης και να καθίσταται δυνατός ο καθαρισμός περισσότερων ρεμάτων.
Στο επίκεντρο τα αντιπλημμυρικά έργα
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, των δήμων, του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, των εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Μπαθρέλλος, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού και Υποδομών και περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη χειμερινή περίοδο.
Στο τραπέζι τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση πυρκαγιών σε παραμεθόριες περιοχές, τα περιστατικά φωτιάς σε οχήματα στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές εκτάσεις, η προμήθεια μηχανημάτων για τους δήμους και η κατανομή των σχετικών κονδυλίων. Συζητήθηκαν επίσης οι δρόμοι διαφυγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η εκπαίδευση εθελοντών, η καύση απορριμμάτων στην Περαία και η συνολική διαχείριση των αποβλήτων, με ιδιαίτερη αναφορά στα ογκώδη αντικείμενα.
Από την πλευρά της, η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου στον χείμαρρο Τριαδίου, στη Θέρμη. Όπως ανέφερε, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιεί η δασική υπηρεσία, το οποίο έχει παγώσει και κινδυνεύει με διάλυση εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών. Μάλιστα, επισήμανε ότι, παρά την εξαιρετική λειτουργία του μέχρι σήμερα, για το 2026 δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.
Στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών υπηρεσιών αναφέρθηκε η βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την προσθήκη των 17 νέων μηχανημάτων και οχημάτων στον εξοπλισμό της Περιφέρειας.
Αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι υπάρχει νομική εμπλοκή στο έργο του Τριαδίου, η οποία, όπως διαβεβαίωσε, θα αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τα κονδύλια που θα διατεθούν στους δήμους, ενώ εξετάζεται και το πλαίσιο ελέγχου των εγκαταστάσεων των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Για τις πυρκαγιές σε διασυνοριακές περιοχές, σημείωσε ότι υπάρχει διαβούλευση με τις γειτονικές χώρες, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί σημαντική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καλυφθούν χρόνιες ελλείψεις. Όπως είπε, οι εμπλεκόμενοι φορείς εντάχθηκαν σε έναν ενιαίο μηχανισμό και στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα προγράμματα Antinero, για τα οποία διατέθηκαν 650 εκατομμύρια ευρώ, στην ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με οχήματα, καθώς και στην ανάπτυξη του εναέριου στόλου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επισήμανε, επίσης, ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, ανεξάρτητα από κομματικές διαφορές, καθώς η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος αποτελεί κοινή υπόθεση.
Κλείνοντας, ο κ. Τουρνάς ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στον σχεδιασμό και στις επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιώντας ότι τα πρώτα δείγματα της χειμερινής περιόδου προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα, με έντονα καιρικά φαινόμενα. Επανέλαβε, τέλος, ότι καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι η έγκαιρη και ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.