Πτώση έως 13% στους χρόνους διαδρομής καταγράφει η πρώτη αποτίμηση του ΙΜΕΤ – Αρχική εικόνα, καθώς συνεχίζεται η προσαρμογή επιβατών και οδικού δικτύου


Μικρότερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και ταχύτερες μετακινήσεις σε αρκετούς βασικούς οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης καταγράφει η πρώτη αποτίμηση του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, έναν μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά.
Η έρευνα με αντικείμενο τις επιπτώσεις από την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής πραγματοποιήθηκε με συγκριτική ανάλυση δεδομένων από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της λειτουργίας της και έναν μήνα μετά, στο διάστημα από 21 Αυγούστου έως 29 Σεπτεμβρίου 2026.
Τα στοιχεία δείχνουν μειώσεις στους ημερήσιους κυκλοφοριακούς φόρτους που κυμαίνονται από 2,5% έως 8%, ενώ στους χρόνους διαδρομής οι μεγαλύτερες μειώσεις φτάνουν έως και το 13%.
Το ΙΜΕΤ, ωστόσο, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «αρχική ανάλυση», καθώς στο διάστημα της έρευνας συνέπεσαν η περίοδος λειτουργίας της ΔΕΘ και η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι σε μια περίοδο χωρίς αυτές τις εξωτερικές επιδράσεις ενδέχεται να καταγραφούν εντονότερες διαφοροποιήσεις στα πρότυπα μετακίνησης.

Περίπου 4.000 λιγότερα οχήματα από τα ανατολικά

Στη γραμμή διήθησης της Βούλγαρη, που περιλαμβάνει την Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, καταγράφηκε προς το κέντρο και τα δυτικά μείωση περίπου 8% στους ημερήσιους κυκλοφοριακούς φόρτους. Η μεταβολή αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 λιγότερα οχήματα που κατευθύνονται προς το κέντρο από τα ανατολικά.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, από το κέντρο προς τα ανατολικά, η μείωση διαμορφώθηκε σε περίπου 4,5%, δηλαδή περίπου 2.000 λιγότερα οχήματα ημερησίως
Στη γραμμή της 3ης Σεπτεμβρίου, που περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, την Εγνατία και την Αγίου Δημητρίου, προς το κέντρο και τα δυτικά καταγράφηκε μείωση περίπου 4,5%, που αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 λιγότερα οχήματα.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, από το κέντρο προς τα ανατολικά, η μείωση ήταν περίπου 2,5%, δηλαδή περίπου 1.500 οχήματα λιγότερα.
Διαφορετική εικόνα καταγράφηκε στη γραμμή διήθησης της δυτικής εισόδου. Στην κατεύθυνση από τη Λαγκαδά, την Πλατεία Δημοκρατίας, τον Παλαιό Σταθμό και την 26ης Οκτωβρίου προς το κέντρο και τα ανατολικά δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Αντίθετα, στην κατεύθυνση προς τα δυτικά καταγράφηκε μείωση περίπου 3%, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.250 λιγότερα οχήματα ημερησίως.

Έως 13% μικρότεροι χρόνοι διαδρομής

Ακόμη πιο αισθητές είναι οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στους χρόνους μετακίνησης. Η ανάλυση του ΙΜΕΤ δείχνει γενικευμένη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στους περισσότερους κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο κατά την πρωινή όσο και κατά την απογευματινή ώρα αιχμής.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις, έως και 13%, καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, κατά την πρωινή αιχμή, στη διαδρομή Βούλγαρη – Δωδεκανήσου μέσω Εγνατίας, αλλά και στη διαδρομή Παλαιός Σταθμός – Λεωφόρος Νίκης – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Εσωτερική Περιφερειακή/Εθνικής Αντιστάσεως.
Μείωση έως 7% καταγράφηκε στη διαδρομή από τη Δωδεκανήσου προς τη Βούλγαρη μέσω Εγνατίας, καθώς και στη διαδρομή από την Εθνικής Αντιστάσεως προς τον Παλαιό Σταθμό, μέσω Βασιλίσσης Όλγας και Τσιμισκή.
Έως 8% μειώθηκε επίσης ο χρόνος στις διαδρομές Βούλγαρη – Δωδεκανήσου και Δωδεκανήσου – Βούλγαρη.
Στην Περιφερειακή Οδό, πάντως, η εικόνα ήταν μικτή. Προς τα δυτικά, κατά την πρωινή αιχμή, ο μέσος χρόνος διαδρομής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ κατά την απογευματινή περίοδο καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις, έως και 10%, τόσο προς τα δυτικά όσο και προς τα ανατολικά.

Η προσαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί

Το ΙΜΕΤ υπογραμμίζει ότι η νέα γραμμή δεν έχει ακόμη οδηγήσει το μεταφορικό σύστημα της Θεσσαλονίκης σε πλήρη ισορροπία. Η ζήτηση για μετακινήσεις με το Μετρό εξακολουθεί να μεταβάλλεται, καθώς οι επιβάτες προσαρμόζονται τόσο στη νέα γραμμή της Καλαμαριάς όσο και στο νέο πρόγραμμα δρομολογίων της βασικής γραμμής.
Παράλληλα, κατά την περίοδο της έρευνας σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην οδική κυκλοφορία εξαιτίας εργασιών σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η Βασιλίσσης Όλγας, οι οποίες δεν συνδέονται με τη λειτουργία του Μετρό.
Για τον λόγο αυτό το Ινστιτούτο αντιμετωπίζει τα σημερινά δεδομένα ως την πρώτη εικόνα των αλλαγών που προκαλεί η επέκταση προς την Καλαμαριά και όχι ως την τελική αποτύπωση των επιπτώσεών της.
Το ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ θα συνεχίσει την παρακολούθηση των κυκλοφοριακών δεδομένων και αναμένεται να παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία το επόμενο διάστημα, όταν θα έχει διαμορφωθεί πιο σταθερό πρότυπο μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη.