Με περισσότερες από 1.900 ώρες πτήσης, εκ των οποίων πάνω από 1.500 σε F-16, ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνει την επίδειξη της 28ης Οκτωβρίου – Δοκιμαστική πτήση τη Δευτέρα στην παραλία της πόλης


Ένα γνώριμο βουητό θα διακόψει την ηρεμία στον ουρανό της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Ένα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας θα εμφανιστεί πάνω από τον Θερμαϊκό και θα μετατρέψει για λίγα λεπτά το παραλιακό μέτωπο σε ένα εντυπωσιακό αεροπορικό θέαμα. Στο πιλοτήριο θα βρίσκεται ο επισμηναγός (Ι) Χρήστος - Πάρις Χαρίτος, ο χειριστής που έχει αναλάβει την επίδειξη της ομάδας «ΖΕΥΣ» για την εθνική επέτειο του 2026.
Πριν από τη μεγάλη στιγμή, ο έμπειρος πιλότος αναμένεται, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, να πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση πάνω από την παραλία της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι. Πρόκειται για μια πτήση που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίοι σπεύδουν στην παραλία για να παρακολουθήσουν από κοντά τους ελιγμούς του μαχητικού.
Ο επισμηναγός Χαρίτος διαθέτει περισσότερες από 1.900 ώρες πτήσης, από τις οποίες πάνω από 1.500 σε αεροσκάφη F-16. Η εμπειρία του, η απαιτητική εκπαίδευση και η προσήλωση στην ακρίβεια αποτελούν βασικά στοιχεία της αποστολής που καλείται να εκτελέσει μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

Ένα παιδικό όνειρο που έγινε αποστολή

«Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το όνειρο από τα παιδικά χρόνια και είμαι πολύ ευγνώμων που το κατάφερα», είχε δηλώσει το 2023 στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», λίγο πριν από την πρώτη του πτήση σε παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με τον ρόλο του χειριστή επίδειξης της ομάδας «ΖΕΥΣ».
Ο ίδιος είχε περιγράψει την απαιτητική φύση του επαγγέλματος, εξηγώντας ότι η πτήση ενός μαχητικού προϋποθέτει αφοσίωση, πολλές ώρες δουλειάς και συνεχή εκπαίδευση. «Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς, όταν όμως τα καταφέρεις σου δίνει πίσω πάρα πολλά πράγματα», είχε αναφέρει.
Ο Χρήστος - Πάρις Χαρίτος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και το 2012 τοποθετήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου υπηρέτησε σε αεροσκάφη F-16 Block 52+. Υπηρετεί στην 340 Μοίρα και τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στην αποστολή της ομάδας «ΖΕΥΣ», εκπροσωπώντας την ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε αεροπορικές επιδείξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη έχει και προηγούμενο, καθώς είχε πετάξει πάνω από την πόλη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2023. Τρία χρόνια αργότερα, επιστρέφει στον ουρανό της, αναλαμβάνοντας και πάλι μια αποστολή που συνδυάζει υψηλές απαιτήσεις, τεχνική ακρίβεια και ισχυρό συμβολισμό.

Το F-16 Viper και τα λεπτά που καθηλώνουν το κοινό

Η αεροπορική επίδειξη της ομάδας «ΖΕΥΣ» είναι από τις στιγμές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου. Το μαχητικό εμφανίζεται από μακριά, χαμηλώνει προς την περιοχή της παραλίας και περνά με μεγάλη ταχύτητα, αφήνοντας πίσω του τον χαρακτηριστικό εκκωφαντικό ήχο των κινητήρων του.
Στη συνέχεια, οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και οι κατακόρυφοι ελιγμοί μεταφέρουν το βλέμμα των θεατών από τον ορίζοντα προς τον ουρανό. Όταν ο χειριστής χρησιμοποιεί μετάκαυση, η εντυπωσιακή λάμψη στο ακροφύσιο του κινητήρα αποκαλύπτει ένα μέρος της ισχύος που βρίσκεται πίσω από τις κινήσεις του αεροσκάφους.
Πίσω, όμως, από το θέαμα δεν υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Κάθε κίνηση βασίζεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και επαναλαμβανόμενη εξάσκηση. Ο πιλότος καλείται να εκτελέσει τους ελιγμούς με ακρίβεια, έχοντας διαρκώς επίγνωση της θέσης, της ταχύτητας και της κατάστασης του αεροσκάφους.
«Δεν υπάρχει πάρα πολύς χρόνος να σκεφτείς, να κοιτάξεις κάτι που δεν πρέπει να κοιτάξεις εκείνη την ώρα», είχε εξηγήσει ο επισμηναγός το 2023. Όπως είχε αναφέρει, προηγούνται σοβαρή εκπαίδευση και αρκετές πτήσεις, ενώ σημαντικό μέρος της προετοιμασίας γίνεται και νοητικά, με τον χειριστή να προβάλλει εκ των προτέρων τη διαδρομή της επίδειξης.
Την ώρα της εκτέλεσης, ο στόχος είναι κάθε κίνηση να πραγματοποιηθεί με την ίδια ακρίβεια που έχει επιτευχθεί στις πρόβες. Αυτή η συνέπεια είναι που μετατρέπει μια απαιτητική αεροπορική διαδικασία σε ένα θέαμα που μοιάζει αβίαστο στα μάτια των θεατών.

Η σωματική δοκιμασία πίσω από την εικόνα του πιλοτηρίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εικόνες από το εσωτερικό του πιλοτηρίου, οι οποίες μεταδίδονται συχνά ζωντανά κατά τη διάρκεια των επιδείξεων. Το κοινό βλέπει τον χειριστή να εκτελεί τους ελιγμούς, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τη σωματική πίεση που δέχεται κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Οι απότομες μεταβολές της ταχύτητας και της κατεύθυνσης δημιουργούν υψηλές επιταχύνσεις βαρύτητας, τα γνωστά «G», που επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, η εκπαίδευση του πιλότου περιλαμβάνει την εξοικείωση με αυτές τις συνθήκες, ενώ η ειδική στολή anti-G συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεών τους, ασκώντας πίεση στο σώμα ώστε να υποστηρίζεται η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Την ίδια στιγμή, ο χειριστής πρέπει να διατηρεί πλήρη επίγνωση της κατάστασης, να παρακολουθεί τα όργανα και να εκτελεί με ακρίβεια κάθε προβλεπόμενο βήμα. Για λίγα λεπτά συμπυκνώνονται χρόνια εκπαίδευσης, εμπειρίας και προετοιμασίας, με ελάχιστα περιθώρια απόκλισης από τον σχεδιασμό.
Ο επισμηναγός Χαρίτος είχε εξηγήσει ότι η πτήση επίδειξης διαφέρει ουσιαστικά από τις συνήθεις αποστολές ενός μαχητικού. «Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα οι κανονικές αποστολές και αυτό που κάνεις σε μια πτήση επίδειξης της ομάδας “ΖΕΥΣ”», είχε σημειώσει, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για τη δυνατότητα συμμετοχής σε επιδείξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Μια ακόμη αποστολή για την πατρίδα»

Για τον ίδιο, η θέση στο πιλοτήριο του F-16 δεν αποτελεί μόνο μια προσωπική διάκριση, αλλά και την εκπλήρωση ενός στόχου που είχε από μικρό παιδί. Όπως είχε πει, ήθελε πάντοτε να πετάξει με F-16 Block 52+ και αισθάνεται ευγνώμων που κατάφερε να συνδυάσει αυτή την επιθυμία με τη συμμετοχή στην ομάδα αεροπορικών επιδείξεων, η οποία έχει έδρα τη Σούδα.
Η επίδειξη της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει ακόμη μία ευκαιρία για το κοινό να δει από κοντά τις δυνατότητες του μαχητικού και το επίπεδο εκπαίδευσης των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όταν το F-16 Viper απομακρυνθεί από τον Θερμαϊκό και ο ήχος του χαθεί στον ουρανό, αυτό που θα μείνει στους θεατές θα είναι η εικόνα ενός αεροσκάφους που εκτελεί εντυπωσιακούς ελιγμούς με ακρίβεια. Πίσω από αυτή την εικόνα, όμως, βρίσκεται ένας πιλότος που αντιμετωπίζει την επίδειξη όπως κάθε άλλη αποστολή: με προετοιμασία, προσήλωση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Πολεμική Αεροπορία και την πατρίδα.