Η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον οδικό άξονα Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτηση – Έμφαση σε υποδομές, επενδύσεις και παραγωγική δραστηριότητα


Σειρά έργων και παρεμβάσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στη Δυτική Μακεδονία το επόμενο διάστημα παρουσίασε από τη Φλώρινα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο οδικός άξονας Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό, συνολικού προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, για τον οποίο ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση. Όπως ανέφερε, έχει ήδη ληφθεί η σχετική απόφαση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, ενώ απομένει η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τον έβδομο κόμβο.
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί ο σχετικός προϋπολογισμός των 113 εκατ. ευρώ.

«Προτεραιότητα όχι με λόγια αλλά με έργα»

Κατά τη συνάντησή του με δημάρχους της περιοχής, ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τη Δυτική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η προώθηση συγκεκριμένων έργων και χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων και όχι μόνο η διατύπωση εξαγγελιών.
«Στη Δυτική Μακεδονία χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει προτεραιότητα στην Περιφέρεια «όχι με λόγια αλλά με έργα».
Ο οδικός άξονας Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό για την περιοχή. Για το έργο είχε κάνει αναφορά και ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία.

Στο επίκεντρο η παραγωγική δραστηριότητα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις παραγωγικές επενδύσεις, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της B&T Composites στη Φλώρινα.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προηγμένων σύνθετων υλικών και εξαρτημάτων από ανθρακονήματα και υαλονήματα για βιομηχανικές, αεροδιαστημικές, αμυντικές, ναυτιλιακές και ενεργειακές εφαρμογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την επίσκεψη, απασχολεί 55 εργαζομένους και εξάγει το 98% της παραγωγής της, ενώ έχει ενισχυθεί επενδυτικά μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την εγκατάσταση νέας ρομποτικής γραμμής, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2026.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Τυριακίδης ανέφερε ότι η B&T Composites συνεργάζεται, μέσω του προγράμματος Horizon, με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, έθεσε ζητήματα που αφορούν τη νέα πολεοδομική νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργούν εμπόδια στη συμμετοχή της επιχείρησης σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει επιλέξει να παραμείνει στη Φλώρινα και να επενδύσει στην περιοχή, με στόχο να διατηρήσει το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.
Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την B&T Composites επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών και σημείωσε ότι η ανάπτυξή της μπορεί να συμβάλει τόσο στη συγκράτηση νέων επιστημόνων στη Φλώρινα όσο και στην προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού από άλλες περιοχές της χώρας.




Το κολυμβητήριο και τα δίκτυα

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβανόταν και το κολυμβητήριο της Φλώρινας, ένα έργο που είχε ολοκληρωθεί το 2006, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία λόγω ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων. Η επίλυση των ζητημάτων αυτών δρομολογήθηκε από το 2019-2020.
Ο κ. Χατζηδάκης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και δήλωσε ότι το κολυμβητήριο αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες και στη νέα γενιά τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων κατασκευής των δικτύων ύδρευσης και φυσικού αερίου στην πόλη, ενώ έκανε αναφορά και στις παρεμβάσεις που αφορούν το χιονοδρομικό κέντρο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή είχε παρουσιάσει 16 έργα που είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πλέον βρίσκονται στον σχεδιασμό ακόμη 16 έργα και πρωτοβουλίες που, όπως ανέφερε, αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες έως το τέλος της χρονιάς.
«Επιχειρούμε γενικά να μην δίνουμε υποσχέσεις αλλά να μιλάμε με έργα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό, κατά την άποψή του, «θέλουν και δικαιούνται» οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.