«Να δημιουργήσουμε εμείς τις ευκαιρίες» – Ο αρχηγός της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης στη Θεσσαλονίκη με το βλέμμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολιγοπωλιακές δομές έθεσε στο επίκεντρο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Με διάθεση να ακούσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και όχι απλώς να παρουσιάσει θέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και της παρουσίασης του προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. στις 2 Σεπτεμβρίου, και συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της επιχειρηματικής και παραγωγικής κοινότητας.

«Σήμερα ήρθα κυρίως για να σας ακούσω», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε την υψηλή φορολογία και την τεκμαρτή φορολόγηση.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε η συζήτηση να στραφεί όχι μόνο στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των παραγωγικών φορέων, αλλά και στο αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, στις δυνατότητες που υπάρχουν και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν.

«Ως χώρα πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε ευκαιρίες και να αρχίσουμε να τις δημιουργούμε και να τις αξιοποιούμε», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες δεν θα είναι απεριόριστες. Ειδική αναφορά έκανε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως θα μπορούσε.


Στο στόχαστρο οι τράπεζες

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός για τη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση ολιγοπωλιακών καταστάσεων, δίνοντας έμφαση στον τραπεζικό κλάδο.

Όπως υποστήριξε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές τους να αναπτυχθούν και να επενδύσουν.

«Ένα από τα σημαντικότερα καρτέλ που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ελληνική οικονομία είναι αυτό των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας παράλληλα τις υψηλές χρεώσεις και τους όρους πρόσβασης στον δανεισμό. Όπως ανέφερε, μια επιχείρηση πρέπει ουσιαστικά να αποδεικνύει ότι δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης για να μπορέσει να δανειστεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργικής θητείας. Όπως σημείωσε, η συνέχισή της είναι θετική, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης κατάθεσης θέσεων, αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η παρέμβασή του, πάντως, είχε και μια ποδοσφαιρική πινελιά. Αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας ευκαιριών, είπε πως «για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς τις ευκαιρίες», ενώ απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω, κάνοντας έμμεση αναφορά στον τραυματισμό του Γιάννη Κωνσταντέλια και στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον ποδοσφαιριστή.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Timber II του Porto Palace Hotel, με τον Αλέξη Τσίπρα να συνοδεύεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Μίλτος Χατζηγιαννάκης και στελέχη των τομέων Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Τουρισμού, Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Νυφούδης και η υπεύθυνη Οργανωτικού Θεσσαλονίκης Έφη Παπαλεξίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, τελικά, το ίδιο ζητούμενο: πώς η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, δημιουργώντας οι ίδιες τις προϋποθέσεις για επενδύσεις, χρηματοδότηση και ανάπτυξη, αντί να περιμένουν τις ευκαιρίες να έρθουν από αλλού.