Στο επίκεντρο ελέγχων για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας βρίσκεται η Χαλκιδική, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί παραβάσεις και έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ υψηλός αριθμός καταγγελιών καταγράφεται και στην Καβάλα, την Ανατολική Αττική, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Συνολικά, περισσότεροι από 1.500 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 300 παραλίες και περίπου 450 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη Χαλκιδική, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών πανελλαδικά, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε στοχευμένες αυτοψίες. Σε πέντε επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πράξεις άμεσης απομάκρυνσης και διαταγές σφράγισης, ενώ ακολουθεί η επιβολή και των υπόλοιπων προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Η περιοχή παραμένει ψηλά στην επιχειρησιακή προτεραιότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και των καταγγελιών για παραβιάσεις των κανόνων χρήσης του αιγιαλού.
Στην Καβάλα, επίσης μεταξύ των περιοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών, σε επιχείρηση που λειτουργούσε χωρίς μισθωτική σύμβαση επιβλήθηκαν πράξη άμεσης απομάκρυνσης και πρόστιμο ύψους 15.912 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των ορίων των παραχωρήσεων.

Το... ρεκόρ της Ρόδου 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρόδου, όπου σε επιχείρηση επιβλήθηκαν πράξη άμεσης απομάκρυνσης, διαταγή σφράγισης και πρόστιμα συνολικού ύψους 73.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 60.000 ευρώ αφορούν παρεμπόδιση της πρόσβασης στον αιγιαλό και 13.000 ευρώ καταπάτηση δημόσιου κτήματος. Παράλληλα, εκδόθηκε και πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.
Στην Ηλεία, σε επιχείρηση διαπιστώθηκε παρεμπόδιση της πρόσβασης στον αιγιαλό. Επιβλήθηκαν πράξη άμεσης απομάκρυνσης, διαταγή σφράγισης και πρόστιμο 5.667,66 ευρώ.
Στη Ζάκυνθο, οι επιτόπιοι έλεγχοι αποκάλυψαν παραβάσεις σε τέσσερις επιχειρήσεις για παρεμπόδιση της πρόσβασης στον αιγιαλό. Σε καθεμία επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, που αφορούσε καταπάτηση παλαιού αιγιαλού, επιβλήθηκαν πρόστιμο 72.490,60 ευρώ και πράξη διοικητικής αποβολής.

Σαρώνουν τις παραλίες τα ντρόουν

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές όπου οι καταγγελίες είναι περισσότερες. Σημαντικό ρόλο στη νέα διαδικασία διαδραματίζουν τα drones και άλλα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία συμπληρώνουν τις επιτόπιες αυτοψίες και επιτρέπουν τον ταχύτερο εντοπισμό αυθαίρετων καταλήψεων ή υπερβάσεων του παραχωρημένου χώρου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποιούνται και εξ αποστάσεως έλεγχοι, διευρύνοντας τις δυνατότητες εποπτείας ακόμη και σε περιοχές όπου η συνεχής φυσική παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δυσκολότερη.
Κομβικό εργαλείο αποτελεί και η εφαρμογή MyCoast, μέσω της οποίας υποβάλλεται το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών. Αξιοποιούνται επίσης τηλεφωνικές αναφορές πολιτών προς τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

Λιγότερες οι φετινές καταγγελίες 

Παρά την ένταση των ελέγχων, φέτος καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός καταγγελιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των αυτοψιών, αποδίδεται στον αυξημένο βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων τηρεί τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο ν. 5092/2024, γεγονός που δείχνει ότι σταδιακά εμπεδώνεται ένα νέο καθεστώς νομιμότητας στις παραλίες.
Οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίζονται αφορούν αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, υπέρβαση του παραχωρημένου χώρου με επιπλέον ομπρελοκαθίσματα ή εγκαταστάσεις, παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και μη ανάρτηση της προβλεπόμενης πινακίδας.

Απευθείας παραχωρήσεις για πάνω από 4.000 επιχειρήσεις 

Παράλληλα, οι Κτηματικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στην υπογραφή περισσότερων από 8.000 συμβάσεων παραχώρησης για τη θερινή περίοδο. Από αυτές, 4.870 αφορούν απευθείας παραχωρήσεις σε όμορες επιχειρήσεις, ενώ περίπου 3.130 προέκυψαν μέσω ηλεκτρονικών πλειοδοτικών δημοπρασιών.
Η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας, μέσω δύο εξειδικευμένων πλατφορμών για τις αιτήσεις και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, περιόρισε τη γραφειοκρατία και επιτάχυνε τις διαδικασίες, ενισχύοντας παράλληλα τη διαφάνεια.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με στόχο την άμεση επιβολή κυρώσεων όπου διαπιστώνονται παραβάσεις και, κυρίως, τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των παραλιών και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο και δεν έχει κάποια σχέση με το κείμενο