Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή 1/5/2026, ότι οι εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν σταμάτησαν, σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας πως συμμορφώνεται με τη νομοθεσία που απαιτεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο προκειμένου να παρατείνει μια ένοπλη σύγκρουση πέραν των 60 ημερών.
«Στις 7 Απριλίου 2026 έδωσα εντολή για εκεχειρία δύο εβδομάδων. Έκτοτε, η εκεχειρία έχει παραταθεί. Δεν έχει υπάρξει ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και των ΗΠΑ από την 7η Απριλίου 2026. Οι εχθροπραξίες που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2026 έχουν τερματιστεί», έγραψε ο Τραμπ σχετικά με την προθεσμία 60 ημερών για να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ σήμερα(2/5/2026) μπαίνουμε στην 64η μέρα πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή
Από τη Φλόριντα, ο πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν σύντομα την αντιπαράθεσή τους με το Ιράν «και να ανακύψει ξανά πρόβλημα σε τρία χρόνια».
Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να «κηρύσσει» πόλεμο. Όμως νόμος που υιοθετήθηκε το 1973 επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να ξεκινά μια περιορισμένης διάρκειας στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη που προέκυψε έπειτα από επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Ο ίδιος νόμος απαιτεί από τον πρόεδρο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έπειτα από 60 ημέρες, να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συνέχισή τους ή να αιτηθεί παράταση 30 ημερών με τη δικαιολογία της «αναπόφευκτης στρατιωτικής αναγκαιότητας» για την ασφάλεια των ενόπλων δυνάμεων.
Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες.

Συνεχίζονται οι μάχες στον Λίβανο

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο χθες Παρασκευή 1 Μαΐου 2026. Οκτώ άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, ήταν μεταξύ των νεκρών στις επιδρομές στο Χαμπούς, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι άλλοι 21 τραυματίστηκαν. Στην Άιν Μπάαλ, άλλο ένα άτομο σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε η τελευταία σύγκρουση στις αρχές Μαρτίου.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους σε περιοχές του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Αβιχάι Αντράι, προέτρεψε τους ανθρώπους να «μείνουν τουλάχιστον 1.000 μέτρα μακριά» από εννέα πόλεις και χωριά και να μετακινηθούν σε ανοιχτές περιοχές, σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου 2026, το πρωί.
«Λόγω της παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από την τρομοκρατική Χεζμπολάχ, ο Στρατός Άμυνας είναι αναγκασμένος να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον τους. Ο Στρατός Άμυνας δεν σκοπεύει να σας βλάψει», δήλωσε ο Αντράι. 
Πόλεις και χωριά στη ζώνη εκκένωσης είναι οι Qaq'a Al-Jisr, Adshiet Al-Shaqif, Jbeishit, Abba, Kfar Jouz, Harouf, Al-Dweir, Deir Al-Zahrani και Habboush, είπε.