Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης
Στις 5 Ιουλίου 1972 Π.Α.Ο.Κ. και Παναθηναϊκός «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους στο Στάδιο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο του Τελικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, με νικητή τον “Δικέφαλο” με σκορ 2-1.
Μια ιστορία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, είναι πως μετά τον αγώνα ζητήθηκε από τον Άκη Πάνου, ο οποίος ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού και ήταν παρών στον αγώνα, να γράψει ένα τραγούδι για τη νίκη του Π.Α.Ο.Κ. που θα παιζόταν στη γιορτή που θα γινόταν στο γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Άκης Πάνου δέχθηκε, αλλά με την προϋπόθεση πως το τραγούδι θα παιζόταν μόνο στη γιορτή της Τούμπας και δεν θα κυκλοφορούσε σε δίσκο. Όπως και έγινε. Το τραγούδι παίχτηκε στη γιορτή και δεν ξανακούστηκε ποτέ. Σύμφωνα με μαρτυρία του συνθέτη, αυτό ήταν και το μοναδικό τραγούδι που έγραψε κατά παραγγελία. Η μαρτυρία του Άκη Πάνου αποτυπώθηκε σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Γκιώνη, που πραγματοποιήθηκε το 1977 στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ «Παρασκήνιο», σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα.
Μια αλλη αγνωστη ιστορία ειναι η εξής. Αμέσως μετα τον τελικό οι κυπελλουχοι Ελλάδας μετέβησαν στο κέντρο ΔΕΙΛΙΝΑ για να γιορτάσουν την κατακτηση του κυπέλλου Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο τραγουδούσε ο γνωστός ΠΑΟΚτσής, μία απο τις μεγαλύτερες φωνές που ανάδειξε η πατρίδα μας, Στράτος Διονυσίου. Οπως θυμάται ο Κούλης Αποστολίδης, ο Στράτος ανέβηκε στην πίστα και ειπε επί λέξη: “Παλικάρια θέλω να κάνετε υπομονή απόψε. Απόψε ειναι βραδυά ΠΑΟΚ. Φυσικά κανείς δεν ειπε τίποτε και μάλιστα ολοι χειροκρότησαν γιατι παίξαμε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Ειμασταν μια σπουδαία ομάδα που μας θαύμαζε η Ελλάδα. Πιστεύω πώς θα τα καταφέρουμε και φέτος”.
Τον υμνο που εγραψε ο τεράστιος Ακης Πάνου, τραγουδήθηκε στην Τούμπα στην μεγάλη γιορτη που ακολουθησε και στη Θεσσαλονικη για την κατάκτηση κυπέλλου. Αλλωστε στο βίντεο ο ιδιος ο Ακης Πανου μιλά για τον υμνο και για το πόσο τον θάμπωσε εκείνη η ομάδα του ΠΑΟΚ που επαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο.

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.