Γράφει ο «Σύντομος»

Έρχεται και η ώρα της... Θεσσαλονίκης για να δει από κοντά τον Αλέξη Τσίπρα και να τον θυμηθεί... Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο Ολύμπιον θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα Για το ιστορικό και το πολιτικό αποτύπωμα του βιβλίου θα συζητήσουν οι: Αντώνης Σαουλίδης (όπα!) νομικός,  Κωνσταντίνα Σπυροπούλου γεωπόνος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Κτήμα Σπυρόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ),  Άρης Στυλιανού πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Διονύσης Τεμπονέρας δικηγόρος, Κώστας Τούμπουρος πολιτικός μηχανικός - επιχειρηματίας Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κι όλα αυτά σε παρουσίαση και συντονισμό της ηθοποιού Φαίης Κοκκινοπούλου.

Κι αν η εμφάνιση κάποιων (του κ. Τεμπονέρα λ.χ.) ήταν αναμενόμενη, αφού προέρχονται από το χώρο του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, η εμφάνιση του κ. Σαουλίδη μάλλον καταδεικνύει ότι, όχι απλώς κόλλησε η βελόνα, αλλά άρχισε να κινείται σε αντίθετη φορά..

Άναψε φωτιές η σημερινή δημοσκόπηση της Interview για την Political που εμφανίζει ως κόμματα την κ. Καρυστιανού και τον κ. Τσίπρα. Τα ποσοστά που τους δίνει αναδεικνύουν το «κόμμα Καρυστιανού» σε... αξιωματική αντιπολίτευση, το δε «κόμμα Τσίπρα» σφήνα μεταξύ τρίτης και πέμπτης θέσης, με το τρίτο ΠΑΣΟΚ να νοιώθει στον αυχένα του την ανάσα του Αλέξη... Το θέμα όμως είναι, αγαπητέ Δημήτρη, όπως ξέρεις κι εσύ καλύτερα, πως άλλο το κόμμα, άλλο η πρόθεση κόμματος. Και κόμμα σημαίνει συνεργάτες. Κι αν στην περίπτωση Τσίπρα έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται κι αυτοί, στην περίπτωση της κ. Καρυστιανού συνεργάτες ούτε είδαμε, ούτε ακούσαμε ακόμη.

Την έντονη ανησυχία των παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα τους προκαλέσει η υποχρεωτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Δελτίου Αποστολής, μεταφέρει στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Μετά από πρόσφατη συνάντηση με μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, ο κ. Καράογλου τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, όπως σχεδιάστηκε, δημιουργεί σοβαρά πρακτικά, τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, σε όσους στήνουν τους πάγκους τους στις λαϊκές αγορές. Όπως επισημαίνει, η καθημερινή διακίνηση ευπαθών προϊόντων, οι μεταβαλλόμενες ποσότητες τους, οι επιστροφές και οι αλλοιώσεις προϊόντων, καθιστούν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής ανεφάρμοστη στην πράξη, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι και η πρόβλεψη υψηλών προστίμων που ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά είδος και αυξάνονται κλιμακωτά, απειλώντας τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών επαγγελματιών.

Είναι σαφές πως ο κ. Καράογλου είναι αποφασισμένος για να κατέβει υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι έχουμε... δύο αποφασισμένους από τον ίδιο χώρο για τον ίδιο θώκο, αν υπολογίσουμε πως, μέσα στις γιορτές, επισήμως εξέφρασε την επιθυμία του και ο αντιπεριφερειέρχης Κ. Γιουτίκας. Σαν πολλοί δεν μαζεύεστε εκεί στα δεξιά ρε παιδιά;

«Δεν πιστεύω ότι δεν έχει τρόπο διαφυγής ο Πρωθυπουργός. Θα μπορούσε ο κύριος Μητσοτάκης υπερβαίνοντας και τον εαυτό να πάει και στα μπλόκα και να συζητήσει με τους αγρότες. Έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει και οι δύο πλευρές μέσω του διαλόγου να αναζητήσουν λύσεις για τα άμεσα και τα μεσοπρόθεσμα». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στο ERTNEWS, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης. Να ακολουθήσει, δηλαδή και ο πρωθυπουργός την τακτική άλλων πολιτικών, που πάνε στα μπλόκα και σφίγγουν χέρια και χτυπούν πλάτες...

Το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών (ΔΕΠΑΜΕΜ, ILABSEM) της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των καταστατικών επιστημονικών και λοιπών σκοπών του, οργανώνει αύριο Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026 στις 18:00 στην αίθουσα 319 (3ος όροφος του κτιρίου της Νομικής και της Σχολής ΚΟΕ), ημερίδα με θέμα τις "Πρόσφατες Εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική" και προσκεκλημένο ομιλητή τον πρεσβευτή (επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής) της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Freddy Fernandez. Θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου. Το ότι την πρόσκληση στέλνει ο δρ.  διευθυντής του ΔΕΠΑΜΕΜ - ILABSEM Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, λέει πολλά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης παραδίδουν τον Ιαπωνικό Κήπο του Νερού στη Νέα Παραλία μεθαύριο Πέμπτη.  Ο κήπως υλοποιήθηκε με δωρεά της JTI όπως όλα αυτά τα περίφημα πάρκα τσέπης - και όχι μόνον. Καλά δουλεύει ο τομέας «χορηγία». Αυτό που δεν δουλεύει ιδιαίτερα καλά, είναι το ζήτημα «τραπεζοκαθίσματα». Η κατάσταση, ειδικά στους γνωστούς δρόμους, είναι τραγική για όσους πρέπει να κινούνται σε καροτσάκια, ή να σπρώχνουν παιδικά καροτσάκια... Και ο νοών νοείτω. 

Για την περίπτωση του αντιπροέδρου που έγινε αντιδήμαρχος και παραμένει αντιπρόεδρος, το θέμα δεν έχει να κάνει με κάποια νομιμότητα, φυσικά. Εδώ φαίνεται να ακολουθείται το ρηθέν «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό»... Ή, μήπως, δεν είναι έτσι;