Ανήμερα της Γιορτής του Σινεμά, στις 30 Οκτωβρίου, ξεκινά το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την πόλη σε παγκόσμιο κινηματογραφικό σταυροδρόμι.
Με 278 ταινίες από όλο τον κόσμο, έξι αίθουσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δύο συνεργαζόμενους δήμους και περισσότερους από 2.000 προσκεκλημένους, η φετινή διοργάνωση υπόσχεται δέκα ημέρες γεμάτες εικόνες, ιστορίες και δημιουργική ενέργεια. Παράλληλα, 86 ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά.
Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, ανακοίνωσε πως όλες οι προβολές της πρώτης ημέρας θα έχουν εισιτήριο 2 ευρώ, συμμετέχοντας στη Γιορτή του Σινεμά που γιορτάζεται πανελλαδικά. «Το φεστιβάλ είναι πάνω απ’ όλα γιορτή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός πυλώνας της διοργάνωσης παραμένει η Αγορά, ο αναπτυξιακός βραχίονας του Φεστιβάλ, που φέτος φιλοξενεί δημιουργούς και projects από 36 χώρες, με έμφαση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου, υπογράμμισε τη δυναμική εξέλιξη του τμήματος, που ενισχύει τη διεθνή κινηματογραφική συνεργασία.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής, ξεκαθαρίζοντας πως το Φεστιβάλ δεν συνεργάζεται με κρατικούς φορείς χωρών που εμπλέκονται σε επιθετικούς πολέμους. «Υποδεχόμαστε δημιουργούς από την Παλαιστίνη, την Ουκρανία και την Αφρική, που με τα έργα τους αποτυπώνουν όσα κρίσιμα διακυβεύονται σήμερα», σημείωσε.
Η ταινία έναρξης είναι το «Father mother sister brother» του Τζιμ Τζάρμους, με την Ίντια Μουρ να εκπροσωπεί την ταινία στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη από κορυφαίους συντελεστές. Η ταινία λήξης, «Η Κότα» του Ούγγρου Γιόργκι Πάλφι, αποτελεί ελληνική συμπαραγωγή και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Κοκκιασμένο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αργύρη Πανταζάρα και Αντώνη Καφετζόπουλο.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του παγκόσμιου σινεμά, για να δώσει masterclass και να προλογίσει ταινίες της. Το Φεστιβάλ θα τιμήσει επίσης τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του, προβάλλοντας όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του και τέσσερις μικρού μήκους από την περίοδο που ζούσε στις ΗΠΑ.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ξεχωρίζουν ο Σαβέριο Κοστάντσο, οι casting directors Λουσίντα Σάισον, Τάνια Γκρούνβαλντ και Ίνγκβιλ Χόγκα, καθώς και οι stuntmen Σωτήρης Κρανιώτης και Κρις Ραντάνοφ. Ambassador της Αγοράς θα είναι φέτος ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς.
Το μεγάλο θεματικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ έχει τίτλο «Plot Twist, Beyond the Sixth Sense» και εστιάζει στην κινηματογραφική ανατροπή. Περιλαμβάνει 14 ταινίες από το 1976 έως το 2025, επιλεγμένες από τη Μύριαμ Μπεν Σαλά. Παράλληλα, παρουσιάζεται η έκθεση «Plot Twist / Ανατροπή» στο MOMus, σηματοδοτώντας την έναρξη της 9ης Μπιενάλε.
Πολιτικό βάθος και κινηματογραφική μνήμη
Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος ένα βαθιά πολιτικό αφιέρωμα με τίτλο Fragilities / Ευθραυστότητες, εστιάζοντας στους περιορισμούς που οριοθετούν την ανθρώπινη φύση. Το αφιέρωμα εντάσσεται στην ανανεωμένη ενότητα Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+ και περιλαμβάνει 11 ταινίες που ανατρέπουν τους κανόνες κυριαρχίας, θίγοντας ζητήματα όπως ο πόλεμος, ο εκτοπισμός, η λογοκρισία και η καταπίεση από αυταρχικά καθεστώτα.
Στο κοινό του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επίσης το έργο των Ελέν Κατέ και Μπρουνό Φορζανί, ενός από τα πιο τολμηρά σκηνοθετικά δίδυμα της Ευρώπης, μέσα από το σύνολο της φιλμογραφίας τους.
Το Spotlight της διοργάνωσης είναι αφιερωμένο στον Μαρσέλ Πανιόλ, εμβληματική μορφή του γαλλικού πολιτισμού του 20ού αιώνα.
Σε συνεργασία με τη Finos Film, το Φεστιβάλ τιμά 37 εμβληματικούς ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του ’60, σε ειδική εκδήλωση στις 3 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, εγκαινιάζεται το Fundamentals of Cinema με την ταινία «Τίγρης και Δράκος», παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη Ταν Ντουν, ο οποίος θα δώσει και συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ επεκτείνει τη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, θεσπίζοντας το Βραβείο ΚΟΘ για πρωτότυπη ορχηστρική μουσική.
Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τους στίχους της «Ωδής στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», στη μνήμη του Διονύση Σαββόπουλου.

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.