Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της αστυνομικής διερεύνησης της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημόσιοι πόροι, εθνικοί ή ευρωπαϊκοί, ανήκουν στην αγροτική παραγωγή και όχι σε όσους επιβουλεύονται παράνομα την αξιοποίησή τους».
Η έρευνα, που ξεκίνησε με εισαγγελική παραγγελία και εντολή του πρωθυπουργού, αφορά τις αιτήσεις επιδότησης από το 2019 έως και το 2024. Εξήχθησαν ψηφιακά δεδομένα 819.620 μοναδικών δικαιούχων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί πάνω από 6.000 αιτήσεις. Από τον έλεγχο προέκυψαν πάνω από 1.000 περιπτώσεις παραβατικότητας, με καταλογισμό 22,6 εκατομμυρίων ευρώ για αχρεωστήτως καταβληθείσες ενισχύσεις.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «υπόθεση που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι καθήκον της Πολιτείας είναι να κινητοποιεί όλους τους μηχανισμούς ελέγχου και τιμωρίας. Όπως σημείωσε, «η νομιμότητα και η ασφάλεια είναι κοινή μας υπόθεση – κοινωνίας και πολιτείας».
Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., την ΑΑΔΕ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης εξετάζονται σοβαρά αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη σχετική με επιχορηγήσεις, πλαστογραφία και συνέργεια. Η μέχρι τώρα διερεύνηση αποκάλυψε μεθόδους όπως παραποίηση κυριότητας αγροτεμαχίων, δηλώσεις εκτάσεων θανόντων, ψευδή δήλωση ζωικού κεφαλαίου και αιτήσεις χωρίς πληρότητα κριτηρίων.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση της νομιμότητας ακολουθήθηκαν αυστηρές διαδικασίες εξαγωγής και κατάσχεσης αντιγράφων από το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία ανακριτικές εκθέσεις που οδήγησαν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων δικαιούχων.
Για τη συνέχιση της έρευνας, δημιουργείται ειδική ομάδα αστυνομικών με στόχο τον εντοπισμό εγκληματικών ομάδων που δρούσαν οργανωμένα και την επικαιροποίηση των κριτηρίων εντοπισμού ύποπτων αιτήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «οι μηχανισμοί ελέγχου γίνονται κάθε μέρα πιο αποτελεσματικοί, με σύγχρονα μέσα και με άνδρες και γυναίκες αφοσιωμένους στο καθήκον τους».
Στη συνέντευξη Τύπου τον συνόδευσαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης, και ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Βορείου Ελλάδος, αστυνομικός διευθυντής Αριστείδης Μίντζας.
Παράλληλα, ο υπουργός συνεχάρη τις αστυνομικές υπηρεσίες για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη, τονίζοντας ότι «η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία της δημοκρατίας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η επιτυχία αυτή αποδεικνύει τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των αστυνομικών, που διεισδύουν σε μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις προκειμένου να τις εξαρθρώσουν».
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που ιδρύθηκε πριν από δέκα μήνες, καταγράφει ήδη σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες – σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη – συνιστούν «υποθήκη για την ασφάλεια της χώρας και τη νομιμότητα».